Planina Podvežak – Deska - Planina Vodotočnik - Planina Stare štale - Planina Podvežak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 11,5 km Vzpon: 810 m

Na srečo je zunaj še vedno dovolj toplo, zato so potepi po naših gorah zelo prijetni. Tokrat sva se odpravila v divjino Dleskovške planote in poiskala najbolj romantično jezero v Sloveniji. Prikupna srčkasta oblika od zgoraj je nezgrešljiva. Hodila sva po neoznačenih pastirskih in udobnih lovskih poteh. Na trenutke sva morala uporabiti nekaj smisla za izbiro poti. Najin vrh je bila Deska, na katero vodi preprosta in zelo lepa pot ter s katere je lep razgled na gore v okolici. Najin cilj pa je bilo romantično jezero Vodotočnik. Na koncu naju je pot presenetila, predvsem z divjino, ki jo nisva pričakovala. Pot zavije namreč pod strme stene Lastovca. Gre za zelo razgleden in povsem neoznačen lovski prehod.

Izhodišče: 46.331029, 14.676224

V Lučah sva zavila levo proti Podvolovljeku (smer Kamnik). Po približno 4,5 km vožnje pridemo do križišča, kjer zavijemo desno za Podvežak, Molčka peč in Korošica. Sledila sva ožji asfaltni cesti in nato višje makadamski cesti do parkirišča pod planino Podvežak (tukaj je tudi rampa in številne table s pojasnili in opozorili).

Opis:

Zaljubljencem v gorsko samoto bo ta pot pisana na kožo. Pri koči na planini Podvežak sva zavila desno na povsem neoznačeno in zaradi podrtih dreves malo težje prehodno lovsko pot. Traja le nekaj sto metrov in nato zavije na gozdno cesto ter kasneje na označeno planinsko pot do planine Vodole. Nato sledi ne predolg in nezahteven vzpon na vrh Deske (1969 m). Ravna planota, kot bi jo odrezal, s katere so zares lepi razgledi na Kamniško Savinjske Alpe. Zahodno od Deske sva se spustila do enega redkih visokogorskih jezer v Kamniško Savinjskih Alpah, Vodotočnik (1850 m). Ljubko jezero, o katerem bi se dalo razpravljati ali si res zasluži ime »jezero«, ali gre le za malo večjo mlakužo, vsekakor očara zaradi svoje oblike. Obkroženo je z rovi, v katerih se skrivajo svizci, ki pa so tokrat na žalost tudi ostali skriti. Poleg jezera stoji prijetna pastirska koča. Pot se nadaljuje ob potočku, mimo dveh manjših slapov do planine Stare štale. Če je veliko vode, planino prekrije voda in nastane jezero. Zadnja tretjina poti pa poteka po tankih stezicah, ki vodijo pod razglednim Lastovcem. Na tem delu ne bomo videli markacij in prav verjetno nobenega mimoidočega. Na enem mestu se od daleč zazdi, da poti ni več, vendar se le ta strmo vzpne med stene. Ta del je izpostavljen, zato tukaj svetujeva nekaj več previdnosti. Ker pot poteka pod strmimi stenami, priporočava tudi čelado. Celotna tura ima zame povprečno stopnjo zahtevnosti 2 (lahka) – gre torej za tehnično nezahtevno turo, razen izpostavljenega dela, na katerem je kot že rečeno potrebna večja previdnost. Ker pa je po pravilih potrebno oceniti celotno pot po najtežjem delu, mora zato dobiti stopnjo zahtevnosti 4 (težka).

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čez planino Jezerca na...


21 oktober 2018
Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Pozabljene planine v Logarski...


22 Avgust 2018

Instagram