Koča na Klemenči jami – Plesnikova planina - Strelovec - Koča na Klemenči jami

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 9 h Dolžina: 14,5 km Vzpon: 1301 m

Kdaj se gre v hribe? Zgodaj. Kaj pa če je nedelja, ko se res prileže spati malo dlje? Vseeno je treba vstati zgodaj. »Če vstanem ob 5:45, bi bilo to dovolj zgodaj?«: se pogajam in dosežem kompromis. Na izhodišču pogledam na uro in si ponosno mislim – danes smo dovolj zgodnji. Ura je bila 8:15. Temperature so bile še nizke, za letošnje dolgo vroče poletje je bil zjutraj pravi hlad. Ne mine pol ure, ko opazim planinca, ki se že spušča proti izhodišču. Verjetno je šel prejšnji dan na kočo, prespal, sedaj pa se vrača v dolino. Ogovorimo ga in kaj kmalu nam pokaže res lepo sliko na telefonu. V daljavi se je videl vrh, v ospredju pa šopek rožic nabranih med potjo. Zraven še doda: »takole pa zgleda sončni vzhod na Krofički«. Sončni vzhod na Krofički mi odmeva v glavi. Ne morem se zadržati in ga vprašam, kdaj je štartal danes. V odgovor dobim: zgodaj, ob 3:00 zjutraj. Pa se nasmehnem …

Izhodišče: 46.392210, 14.627244

V Logarski dolini se usmerimo proti hotelu Plesnik, nato nadaljujemo mimo Kmečke hiše Ojstrica. Čez dobrih 300 m opazimo leseno tablo z napisom »Planinska postojanka KLEMENČA JAMA«. Parkiramo na parkirišču ob cesti. Za vstop v Logarsko dolino je potrebno plačati vstopnino za motorna vozila, in sicer 7 € za osebni avto. Do 8:00 ure imajo prost vstop planinci z veljavno planinsko izkaznico.

Opis:
Pot je tehnično nezahtevna – do Koče na Klemenči jami je na rahlo izpostavljenih predelih jeklenica, na enem mestu v kombinaciji z lesenimi stopnicami. Prav tako so pri spustu iz Strelovca na izpostavljenem mestu (Puklovca) lesene stopnice, ki nam pomagajo premagati spust. Drugače pa pot poteka po utrjeni gozdni poti. Na krajšem predelu za Plesnikovo planino se zaradi gozdne ceste planinska pot izgubi, zato moramo biti zelo pozorni, da ne zaidemo. Kondicijsko pa ni čisto nedolžna – mi smo potrebovali 5 ur, da smo dosegli vrh Strelovca. Na nekaterih predelih se pot dokaj strmo vzpenja – npr. na poti proti Klemenči jami ali pa zadnji del na Strelovec. Vmes pa priznam, da se kar vleče – vrh Strelovca ne pride zlepa. Ima pa kar nekaj zanimivosti ob poti. Slap Kačjek, pravi užitek je sedeti v bližini in poslušati zvok padajoče vode. Razgledna točka na Logarski peči, s katere je lep razgled na celotno Logarsko dolino in vrhove, ki jo obkrožajo. Dve planini – Plesnikova planina in Icmanikova planina – na katerih se v poletnih časih pase živina. Skrivnostna lovska koča, ki leži na poti med obema planinama. Največji macesen v Sloveniji – nahaja se le 5 minut od Koče na Klemenči jami. In pa orlova gugalnica pred kočo.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Divjina Dleskovške planote


15 september 2018
Čez planino Jezerca na...


21 oktober 2018

Instagram