Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Pivško kotlino je narava še posebej lepo obdarila.  Kraška polja so polna bruhalnikov in izvirov kateri napolnijo jezera ob večjih deževjih, ter ostanejo le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki  se je prilagodilo tem razmeram. Pivška presihajoča jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evrop. Po teh krajih se je potikal tudi legendarni slovenski junak Martin Krpan.

Tura kolesarsko ni preveč zahtevna, zato pa nudi toliko več estetskih užitkov. Zaradi razgledov in izredno lepe narave priporočam obisk ob lepem vremenu.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: NEP - Annapurna Zahtevnost: srednje težka

Nepali flat je film o odkrivanju sveta, ki ga prepletajo mogočna narava, spoštovanja vredna gorstva, barvita kultura, skromnost življenja in velika modrost ljudi. Opisuje pot s kolesom okoli Anapurn, ki bolj kot športni dosežek prikazuje izzive in pričakovanja posameznika, ki se mora otresti materialističnega in individualističnega sveta ter se dotakniti veličin, ki jih življenje v tem koncu sveta ponuja. Nepali flat je v jeziku Nepalcev pokrajina polna vzponov in spustov, kar se na poti okoli Anapurn več kot doživi – ne le v štetju kilometrov, ampak tudi v soočanju z lastnimi vzponi in padci.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Kalabrija Zahtevnost: srednje težka

Nacionalni park Aspromonte naj bi bil uporabljen kot skrivališče za zloglasno, a zelo močno mafijo, "Ndràngheta". Ker je bil park tako izoliran, je bil idealno skrivališče za njihovo tihotapljenje in žrtve ugrabitve. Ne skrbite, to je bilo v osemdesetih in devetdesetih letih. Beseda "Aspromonte" pomeni "bela gora" in izvira iz grških časov, ko so prebivalci jonske obale občudovali bele gore masiva. Gore Aspromonte predstavljajo pribežališče za živali, kot so volkovi, divje mačke in divje svinje, ki imajo rajši hribe in nizke gore, kjer lahko iščejo želod. Vsako leto v nacionalnem parku Aspromonte poteka Aspromarathon, približno 44 kilometrov dolga gorsko kolesarska dirka. Dirka privablja kolesarje z vsega sveta, je izjemno zahtevna, vendar te nagradi z očarljivimi panoramskimi pogledi.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Vreme je sončno in jasno, kaj še čakam! Skozi vasico Ripenda Kosi do 474 m visokega Standarja, ki ponuja edinstven razgled na modro morje ter na sosednja otoka Cres in Lošinj, ob lepem vremenu pa na velebitske gore. Razkriva mističnost zvonikov starih srednjeveških mest Labin, Pićan in Gračišće. Na planoti je zabeleženo več arheoloških najdišč. Ljudje so tu graditi zidove za zaščito in tumule (kamnite gombe iz prazgodovine, ki so se dvigovale nad grobovi). Stari suhozidi so kot čuvaji zgodovine, ki nam želijo nekaj povedati. Zlaganje kamnov v vrstice brez uporabe veziva je najstarejši način gradnje v celotnem Sredozemlju, kot tudi v Istri.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: zelo težka

Kjer se razprostirajo številni hribčki in fenomenalni razgledi na Julijske Alpe z Martuljkovo skupino. Morda je to razlog, da poti v tistem koncu, niso obljudene. Tukaj je svet, kjer je doma tišina. Južna pobočja so polna brusnic. Samotna pot me razveseljuje z imenitnim pogledom na avstrijsko Koroško in na našo stran. Po lovskih, stezicah po razglednih gorskih travnikih in gostih gozdovih preko in mimo številnih planin. Pravijo, da je tu polno svizcev, ki veselo žvižgajo. Videl sem le trope ovac, ki te plahoma opazujejo ko se pojaviš.
Add a comment

Instagram