Rabac – Ripenda Kosi – Vičani - Rabac

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 2 h Dolžina: 12,5 km Vzpon: 399 m

Nismo šli na kavo, ampak na kolo. Če ceniš nedotaknjeno naravo, biserno bele plaže in kristalno modro morje je Rabac idealen kraj za počitnice. Nekoč majhen ribiški kraj, danes pa privlačna destinacija za gorsko kolesarjenje. Zelena okolica Rabca in pestro zaledje kličeta k avanturi in raziskovanju skozi vso leto, ponoči in podnevi. Kolesarske spretnosti lahko urimo v Bike Parku Rabac, v katerem se poleg pump tracka nahajajo tudi single flow steze, različnih stopenj zahtevnosti. Odkrivamo lahko tudi mrežo urejenih in označenih gorsko kolesarskih poti v neposredni bližini Jadranskega morja. Tokrat sem se prvič preizkusil v nočni vožnji. Turo priporočam predvsem v vročih poletnih dneh po sončnem zahodu.

Izhodišče: 45.076903, 14.162095

Rabac se nahaja okoli 40 kilometrov od Pule in le 5 kilometrov od kraja Labin. Parkiramo pri Hotelu Istra Fortuna v Rabcu (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Lupoglav – Vozlići - Labin – Rabac).


Opis:
V okviru dirke HELTER SKELTER 2019 MTB MARATONA je bila organizirana tudi nočna vožnja po novo zgrajenih enoslednicah, čemur se nisem mogel upreti. Prijava ni bila potrebna. Vse kar si potreboval je bila svetilka, čelada, kolo, namazana veriga in dobra volja. Udeležba je bila sledeča: dva Poljaka, dva Hrvata in Slovenec. Slaba vremenska napoved je po besedah organizatorja odgnala veliko potencialnih udeležencev. Odrinili smo z Rt-a Sv. Andrije ob lepi dolgi plaži obdani z bujnim sredozemljskim rastlinjem in borovci do Bike Parka Rabac. Najprej je sledil vzpon po Family trailu. Nadaljevali smo po makadamski cesti do traila Back to Heaven, po katerem smo se vzpeli do traila Lazy Boy, kjer smo se spet priključili na makadamsko cesto. Na razgledni točki v Ripendi Kosi, kjer je čudovita točka za opazovanje sončnega zahoda in lep pogled na otoke, smo se ustavili in si privoščili počitek. Organizator je poskrbel za pijačo, s katero smo se ohladili in odžejali. Sledil je krajši del po asfaltu. Nato smo si pripravili svetilke in začel se je spust. Začetek je malo kamnit, nato pa je sledil tekoči del po Espresso in Breakfast trailu. Spremljali so nas čudoviti razgledi na osvetljen Rabac, luno in zvezdnato nebo. Naredil sem napako in si čelno svetilko namestil pod čelado ter zaradi tega videl premalo pred seboj. Svetilko bi si moral namestiti na kolo ali na čelado. Objavljene slike so s ponovljene ture po dnevi.

Nasvet:
Svetilka mora imeti močnejši osrednji snop, ki dobro osvetli pot in tudi robove poti, kjer se lahko nahajajo različne potencialne ovire (veje, kamenje …). Sprednje kolesarske luči imajo lahko svetlobni tok od 20 lumnov pa tudi do 3000 lumnov in še več. Za varnostno lučko za vožnjo po osvetljenih cestah v mestu zadostuje svetlobni tok nekaj deset lumnov, za dobro osvetljenost neosvetljene ceste, ki nam omogoča brezskrbno vožnjo z zmerno hitrostjo, pa priporočam luč s svetlobnim tokom 200 lumnov ali več. Luč s svetlobnim tokom 3000 lumnov je primerljiva s ksenonskim avtomobilskim žarometom in je potrebna samo v ekstremnih razmerah, kot je nočni spust z gorskim kolesom z veliko hitrostjo po neurejenih gozdnih poteh.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Po poti Helter Skelter...


29 maj 2019

Instagram