Raša - Breg - Oštri - Bratići

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 35,5 km Vzpon: 830 m

Skrivnostna pot se začne po zeleni istrski dolini reke Raše. Poleg neokrnjene narave te pelje tudi mimo najmlajšega delavskega mesta v Istri, ki je kraj skrivnostne in burne zgodovine. Danes zapuščeno mesto, čez katerega je speljanih veliko pohodnih in kolesarskih poti. Pot te zapelje na greben Skitače in te nato preko dolgega uživaškega spusta vrne na izhodiče

Izhodišče: 45.085565, 14.122648

Poiščemo parkirišče v starem delu mesta Labin (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Lupoglav – Vozlići - Labin).

Opis:
Za začetek sem se spustil iz Labina v dolino Raše, kjer sem imel občutek, da se je ustavil čas. Tu je še vse skoraj tako kot pred 80 leti. Mesto Raša je bilo zgrajeno v pičlih 547 dneh za potrebe rudnika črnega premoga. Lične hiše s po štirimi stanovanji so bile v času, ko so odprli naselje, za las podobne druga drugi. Tako je v bistvu še danes, saj je 90% hiš še vedno takšnih kot so bile pred 80. leti. Še vedno je nekaj stanovanj z isto fasado, istim pohištvom, isto pečjo na premog in istimi ploščicami, ki so pričakale prve prebivalce pred drugo svetovno vojno. Leta 1968 so rudnik zaprli in takrat je mesto začelo propadati.


Peljal sem se po levem bregu reke Raše vse do mostička, kjer sem reko prečil. Z vožnjo sem nadaljeval po nasipih, med katerimi je speljana reka. Užival sem v nedotaknjeni naravi in mirni okolici, kjer se pasejo ovce in krave. Ko sem na nasprotni strani doline opazil velik zapuščen industrijski objekt (Termoelektrarna Vlaška), sem prečil dolino. Ta prvi del je bil zame malce skrivnosten. Nikoli nisem vedel kaj bo za naslednjim ovinkom. Najprej sem srečal fantka, ki mi je zaupal, da ima novo kolo. Nato pastirja z ovcami, ki se niso pustile fotografirati od blizu. Pa tuljenje psa v zapuščeni elektrarni, ki sem si želel, da ga nikoli ne srečam ... Počasi sem se začnel vzpenjati na greben Skitače. Stene Raškega zaliva so strme in nedostopne, obrasle z redko sredozemsko vegetacijo. Brez skrbi, začetek je speljan položno, za drugi del pa se je potrebno malo bolj potruditi. Ko sem zapustil dolino Raše se je začela poezija. Vinogradi, travniki, polja pšenice z makom ... Spust ne ponuja nobenih razgledov, saj poteka vseskozi po planinski poti čez gozd. Nič zato, ponuja pa zelo dober in dolg uživaški spust navzdol.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Skitača


2 junij 2018

Instagram