Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Pivško kotlino je narava še posebej lepo obdarila.  Kraška polja so polna bruhalnikov in izvirov kateri napolnijo jezera ob večjih deževjih, ter ostanejo le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki  se je prilagodilo tem razmeram. Pivška presihajoča jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evrop. Po teh krajih se je potikal tudi legendarni slovenski junak Martin Krpan.

Tura kolesarsko ni preveč zahtevna, zato pa nudi toliko več estetskih užitkov. Zaradi razgledov in izredno lepe narave priporočam obisk ob lepem vremenu.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Svet, ki je danes poznan le divjadi, ovcam in pastirjem. Kolesarili smo po prostrani deželi severovzhodno od Ilirske Bistrice. S suhimi travami poraščena slemena, med katerimi se kot osamelci dvigajo skalnati vršički. Tihotno življenje vznemirjajo le piši vetov, kjer domujejo velike zveri in ujede (planinski orel, beloglavi jastreb). V letih med obema vojnama pa je tu potekala druga obrambna črta Alpskega zidu. Utrjena obrambna lokacija Velika Milanja, v italijanskih vojaških dokumentih imenovana “Monte Milonia”. Slikovita skupina devetih utrdb razpostavljenih po grebenu Milanje. Šlo za večje bunkerje, oborožene z mitraljezi. V nekatere je še vedno možno pokukati tudi danes, zato s sabo ne pozabite vzeti svetilke.

Add a comment

Instagram