Bevče – Tuševo - Ramšak - Velunja peč

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 2,5 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 650 m

Velunja peč  je znana po pripovedi o vilah "zalih ženah", ki so plesale po naravnem mostu "vilinski most". V bližini v Povhovih pečeh je votlina, kjer so tudi nekdaj prebivale. Notri so imele pet stolov in kamnito mizo na kateri so tudi rajale. Nekoč je peljal neki kmet mimo te votline, pa ravno tam pokal z bičem. To je vile tako ujezilo, da so priletele nadenj in mu prevrnile voz. Prestrašen zbeži mož z živino domov. Ko drugi dan pogleda za vozom, vidi, da voz zopet stoji. Vile so mu ga postavile zopet nazaj, ker so dobrega srca. Velunja peč je naravni most, visok okoli 10 m in je eden večjih v Sloveniji. V njegovih stenah je voda izoblikovala 4 kraške jame, globoke od 11 do 30 m. Potok je pod mostom ustvaril 5- in 7-metrska slapova. Bajka tudi pravi, da je izvir vode zdravilen, v njem pa se kopajo vile.

Izhodišče: 46.368283, 15.130488

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Žalec. Sledimo oznakam za Velenje - Dravograd. V Velenju pod Velenjskim gradom izberemo v krožišču prvi izvoz. Peljemo se skozi tunel nad katerim so ruševine Šaleškega gradu. V drugem križišču za tunelom zapustimo glavno cesto in parkiramo na parkirišču večjega trgovskega centra.

Opis:
Obkrožil sem tri vrhove v okolici Velenja, Dobrač, Radojč in Ramšakov vrh. Za začetek strm vzpon po asfaltni cesti do Bevč. V naselju Lipje med hišami zavijem ostro levo na gozdno cesto, kjer sem se povzpel do travnikov pri turistični kmetiji Tuševo, kjer je čudovit pogled proti Šaleški dolini. Pri centru Veduna si zamislim kako bi se bilo dobro namočiti v čudovitem umetnem jezeru. Nadaljujem po makadamu do kmetije Osredčan. Vzpnem se po gozdni cesti proti domačiji Ramšak, kjer na najbolj zahodni točki travnika zavijem levo v gozd na pot po kateri se spustim. Usmerim se proti turistični kmetiji Tuševo in sem pozoren na križišče pred kmetijo na katerem se usmerim desno na gozdno cesto. Po nekaj deset metrih pridem na travnik na katerem levo čezenj pelje slabo vidna pot po kateri moramo tudi mi. Na začetku izgleda, da ni za kolo, ko pa se zapeljemo v gozd se pot razširi v gozdno cesto, ki nas popelje do Velunje peči. Nisem srečal vil, tudi zlate ribice ne, vode ki teče pod naravnim mostom pa tudi nisem preveril ali je zdravilna. Čaka me le še spust na območje bivšega Vegrada in nazaj do parkirišča. Turo lahko kombinirate z Travnato sleme Visoko.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Travnato sleme Visoko


11 junij 2019

Instagram