Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: težka

Vrh, na katerem stoji križ in se nam odpre lep razgled na severno stran Vrtače mu pravimo Palec. Vzpon priporočam vsem, ki že imajo nekaj znanja o uporabi cepina in derez. Zame je bil to prvi vzpon na ta vrh, zadnji del vzpona po grebenu je pika na i.

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Zunaj ni bilo nič kaj prida vreme. Sonce je le tu in tam pokukalo izza oblakov. Zjutraj ob deveti uri mi je zazvonil telefon.

Greva danes na Raduho?
Jaz sem za. Kdaj prideš po mene?
Ob desetih te poberem. Vzemi tudi svetilko zraven v primeru, da naju dobi tema.
Kje pa začneva?
Izletniška kmetija Bukovc.

Ker nisva poznala razmer na severni strani Raduhe, sva s sabo vzela tudi čelado, dereze in cepin.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Za tokratno turo sem izbiral Olševo. Iz Spodnjega Slemena vodi na vrh lahka označena planinska pot. Zaradi vetroloma je do vrha grebena zelo veliko podrtih dreves, mimo katerih smo iskali pot. Pravi labirint, kjer smo se plazili čez drevesa in pod njimi. Bilo je zelo zanimivo, predvsem pa zelo razgibano.

Glavni vrh Olševe je Govca s 1929 m višine. Na 5 km dolgem enakomerno razpotegnjenem razglednem grebenu pa se nahajajo še vrhovi Obel kamen na zahodnem robu, Gladki vrh in Lepi vrh na vzhodnem delu grebena. Domačini tam naokrog ji rečejo ’ouvševa’, po drevesu jelši, ki se v krajevnem besednjaku sliši kot ’jeuša’.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka

Moja nova najljubša tura, ki si zaradi svoje lepote zasluži številčne presežnike. Ko se sprehodimo mimo treh planin (vsaka s svojo pastirsko kočo, ena ima tudi mala jezerca) sledi najlepši del poti in izgleda takole: podlaga je iz mehke zelene trave, kot da bi bil položen tepih z angleško travico, ki so jo krave med pašo pristrigle na natančno enako višino, brez izjeme. Vije se med gostimi gorskimi borovci. V daljavi se vidi macesnov gozd, ki je trenutno jesenske rumene barve. Brez velikega napora (pot do vznožja Velikega vrha je povsem lahkotna, blagi vzponi in kratki spusti) pa dosežemo točko, s katere že imamo izjemen razgled v osrčje kamniškega visokogorja (Ojstrica, Dleskovška planota).

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka

Na srečo je zunaj še vedno dovolj toplo, zato so potepi po naših gorah zelo prijetni. Tokrat sva se odpravila v divjino Dleskovške planote in poiskala najbolj romantično jezero v Sloveniji. Prikupna srčkasta oblika od zgoraj je nezgrešljiva. Hodila sva po neoznačenih pastirskih in udobnih lovskih poteh. Na trenutke sva morala uporabiti nekaj smisla za izbiro poti. Najin vrh je bila Deska, na katero vodi preprosta in zelo lepa pot ter s katere je lep razgled na gore v okolici. Najin cilj pa je bilo romantično jezero Vodotočnik. Na koncu naju je pot presenetila, predvsem z divjino, ki jo nisva pričakovala. Pot zavije namreč pod strme stene Lastovca. Gre za zelo razgleden in povsem neoznačen lovski prehod.

Add a comment

Instagram