Planina Jezerca – Planina Dolga trata - Veliki vrh - Planina Polšak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7,5 h Dolžina: 13,5 km Vzpon: 901 m

Moja nova najljubša tura, ki si zaradi svoje lepote zasluži številčne presežnike. Ko se sprehodimo mimo treh planin (vsaka s svojo pastirsko kočo, ena ima tudi mala jezerca) sledi najlepši del poti in izgleda takole: podlaga je iz mehke zelene trave, kot da bi bil položen tepih z angleško travico, ki so jo krave med pašo pristrigle na natančno enako višino, brez izjeme. Vije se med gostimi gorskimi borovci. V daljavi se vidi macesnov gozd, ki je trenutno jesenske rumene barve. Brez velikega napora (pot do vznožja Velikega vrha je povsem lahkotna, blagi vzponi in kratki spusti) pa dosežemo točko, s katere že imamo izjemen razgled v osrčje kamniškega visokogorja (Ojstrica, Dleskovška planota).

Izhodišče: 46.349711, 14.699807

V Lučah sva zavila proti Podvolovljeku (smer Kamnik). Po približno 4,5 km vožnje sva prišla do križišča, kjer sva zavila desno za Podvežak, Molčko peč oz. Korošico. Sledila sva ožji asfaltni cesti in nato višje makadamski cesti do parkirišča na planini Ravne.

Opis:
Pot se začne na planini Ravne in po 500 m zavije iz označene planinske poti na neoznačeno, vendar uhojeno pastirsko pot. Je nezahtevna in zanimiva, pripelje nas do planine Jezerca. Zaradi kislosti trave naj bi se tukaj poleti pasli le konji. Pred planino sta dve mlakuži, ena je ograjena. Sledi planina Dolge trate, od koder nato nadaljujemo po planinski poti. Kaj kmalu pridemo do prelepega dela med borovci in do točke, s katere imamo že prav edinstven pogled na Ojstrico. Pot nas pripelje do vznožja Velikega vrha. Sledi tehnično nezahteven vzpon na Veliki vrh, s katerega je lep razgled na Dleskovško planoto in visokogorje Kamniško – Savinjskih Alpe. Z Velikega vrha se pot spusti na trate pod njim in v kratkem vzponu doseže vrh Velike Zelenice. Sledi kratek izpostavljen del proti Molički Peči. Nato pa dolga in zanimiva pot vse do planine Polšak. Ta planina stoji na kraju, ki je malo obiskan in je kraj za ljubitelje samote.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Divjina Dleskovške planote


15 september 2018
Pozabljene planine v Logarski...


22 Avgust 2018

Instagram