Mošćenićka Draga – Mošćenice – Brgud – Petrebišća - Trebišća - Mošćenićka Draga

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 8 h Dolžina: 27 km Vzpon: 1032 m

To turo priporočava kolesarjem, ki so v dobri kondiciji, uživajo v dolgih vzponih in zahtevnejših spustih tudi po lepih single trailih, s pogostim spremembam nagiba – od blagega do zelo strmega. Je zelo drugačna od ture Valamar Terra Magica pa vendar edinstvena zaradi izredne pokrajine Naravnega parka Učka in zaradi skrivnostne soteske, po kateri vodi mitološko – zgodovinska pot Trebišča - Perun. Pot nas namreč pelje mimo dveh zapuščenih kamnitih vasic Petrebišća in Trebišća, ki v svojih sencah skrivata zgodbo starejšo od tisočletja. Že dolgo obstaja sum, da so bila ta pobočja Učke posebnega pomena za prve slovanske naseljence na Kvarnerju. Tako spoznamo zgodbo o slovanskih bogovih, o Velesu in Perunu, ki naj bi tamkašnje prebivalce varovala pred zlim, z medsebojnimi bitkami pa naj bi povzročala izredne vremenske razmere kot so suša in  poplave.

Izhodišče: 45.239595, 14.250877

Moščenićka Draga, parkirišče pri kampu (cena parkiranje: 7 HRK na uro ali 70 HRK na dan).

Opis:
Iz Mošćenićke Drage sva zavila proti Mošćenici in naprej do Svete Jelene. Na vrhu klanca je križišče in smerokaz za kolesarsko pot št. 8. Teh oznak sva se držala do vrha grebena, kjer sva zavila levo in skočila do bližnjega vrha Brgud, še prej pa sva se ustavila pri lovski koči Perun. Tukaj sva srečala prijaznega pastirja z ogromno čredo ovac. Nato sva se vrnila do istega križišča in nadaljevala po najširšem makedamu, ki vodi po planoti in se  počasi odvija po severni strani Učke. Namesto, da bi šla na Malo Učko, sva zavila desno po ožji  planinski poti proti Mošćenicam in se spustila do vasi Petrebišća. Ostanki stanov pričajo o bogatem življenju v starih časih. Na poti sva srečala prijazne konje. Potem sva se spustila po takšnih in drugačnih single trailih in nadaljevala proti kamniti vasi Trebišća. Ozka pot naju je vodila do še ene vasi, nato pa se je spojila z asfaltno cesto, ki naju je pripeljala nazaj do izhodišča. Spust je zame v povprečju zahteven, celotna pot pa dolga in kondicijsko zahtevnejša.

Zanimivosti ob poti: Mošćenice, majhno naselje z lepo ohranjeno srednjeveško podobo in razgledom na Kvarnerski zaliv

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Vojak (Učka)


30 september 2017
Rabac


3 junij 2018
Skitača


2 junij 2018