Križan - Šesernikova kapelica - Uršlja gora - Šesernikova kapelica - Križan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: lahka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 12,5 km Vzpon: 926 m

Po legendi je bilo na kraju, kjer zdaj stoji cerkev, nekoč jezero. V njem je prebival povodni mož. Takrat o sv. Uršuli ni bilo ne duha ne sluha. Živela je na Pohorju, kjer pa ni bila najbolj zadovoljna. Motilo jo je, ker so pastirci preveč pokali z biči. Odločila se je, da se preseli na Plešivec, ki ga je opazovala s Pohorja. Ko je prišla na planino, je pokleknila na skalo. Tam so še danes vidni odtisi njenih kolen. Potem se je še malo sprehodila po gori. Kar nenadoma se ji je noga udrla v skalo. Še danes je vdolbina v njej. Romarji vanjo že desetletja tiščijo svoje noge v upanju, da jih ne bodo nikoli več bolele. In povodni mož? Uršula ga je nagovarjala, naj ji prepusti svoje bivališče in jezero odpelje na Pohorje, od koder je prišla. Ni ga bilo treba dolgo prepričevati, kajti naveličan je bil pastirjev, ki so stalno peli enake pesmi. Pa je šel.

Izhodišče: 46.453234, 14.957058

Iz Šoštanja smo se odpeljali proti Zavodnjem, nato pa nadaljevali proti prelazu Sleme. Na prelazu smo se spustili proti Črni na Koroškem. Po 200 m od vrha smo zavili pri kažipotu za Uršljo goro desno na makadamsko cesto. Sledili smo ji približno 1.500 m, nato smo prispeli do Ciganije, kjer parkiramo.

Opis:
Vzpon na goro je nezahteven, na račun številnih cest in poti pa obstaja več možnosti. Mi smo si danes izbrali lovsko pot. S parkirišča nadaljujemo po desni cesti, ki gre takoj v gozd. Nekaj časa hodimo po ravnini nato pa se spustimo do križa, kjer se cesta spet položi in nas pripelje do Križana. Sledimo planinskim markacijam naravnost navzgor skozi gozd, čez prostrana in razgledna travnata pobočja po katerih se mimo Šesernikove kapelice povzpnemo do ceste. Prečimo cesto in sledimo markirani poti v gozd. Po nekaj metrih se odcepi levo neoznačena pot, ki ji sledimo čez južna pobočja Uršlje gore vse do grebena. Po grebenu smo iskali prehode mimo podrtih dreves zaradi vetroloma. Pod vrhom se priključimo markirani poti, ki pripelje čez Kozji hrbet. Na vrhu je ogromen križ, žig, vpisna skrinjica in orientacijska tabla z imeni gora, ki se vidijo s te osamljene koroške lepotice. Z vrha Uršlje gore je nasploh prečudovit razgled na vse štiri strani neba. Odpre se nam čudovit pogled na Peco, Olševo, Raduho, vidijo se Grintovci, Triglav, Košuta, Visoke Ture, Grossglockner, Hochalmspitze… Z vrha Uršlje gore se spustimo mimo  televizijskega oddajnika in cerkve sv. Uršule, kjer je tudi planinski dom. Zanimivo je, da je cerkev sv. Uršule najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, ki povrhu stoji na mestu, kjer iz Zemljine skrivnostne in skrivne notranjosti na površje neprestano sili močno zdravilno sevanje. Domačini vedo povedati, da je cerkev in njena bližnja okolica, izpostavljenosti vremenskim muham navkljub, popolnoma varna pred strelami. Na Uršlji gori so postavili najvišje ležeči slovenski čebelnjak (dva panja kranjskih čebel), ki se nahaja v bližini doma. Najmanj dvajset do trideset vrst rož ob istem času cveti tukaj, na katerih lahko čebelice nabirajo kakovostno medičino in med. Kljub zimi smo opazovali tistih nekaj čebelic, ki si je upalo ven. Vrnili smo se po zimski poti.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čofatijev vrh...


20 januar 2019
Labirint na Olševo...


21 december 2018
Uršlja gora (Plešivec)


21 december 2017