Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Pogorje Trstelja je zaradi atraktivne lege in privlačnih tras vse bolj priljubljeno tudi med kolesarji. V letu 2020 se je že označeni kolesarski poti AdriaBike pridružila še trasa Slovenske turno kolesarske poti (STKP). Trstelj je najvišji hrib na slovenskem Krasu, hkrati pa tudi najvišji vrh Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-komenskega krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom. Za ljubitelje zgodovine je nadvse privlačno raziskovanje nekdanjega bojišča iz prve svetovne vojne, medtem ko bodo v kraških vaseh na svoj račun prišli vsi, ki jih očarajo elementi značilne kamnite arhitekture in okusi prelepe vinorodne pokrajine. Vasice so postavljene na slikovitih legah vrh gričev in se spogledujejo s sinjim Jadranskim morjem. Gruče hiš so postavljene tesno ena ob drugi, da so domačini v njih lahko našli zavetje pred znamenito burjo.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Korada, razkošno razgleden in travnat vrh na grebenu Kanalskega kolovrata, visok 812 m. Domačini pod goro mu pravijo Kobalar po kmetiji Pri Kobalarju. Z vrha lahko ob lepem vremenu občudujmo Dolomite, Karnijske Alpe, Julijske Alpe s Triglavom, Golake in Snežnik. Pod vrhom sta cerkev Svete Genderce in Zavetišče na Koradi, ki je postavljena na temeljih vojaških objektov iz prve svetovne vojne.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Dolenjska Zahtevnost: težka

Tudi Suha krajina ima svoj Triglav, 888 metrov visok hrib po imenu Sveti Peter. Nekoč je tu stala podružnična cerkev sv. Petra. V pisnih virih je omenjena v drugi polovici 15. stoletja in je bila v času turških vpadov ena izmed signalnih postaj. Aprila 1945 so jo minirali partizani. Danes stoji tam blizu manjše planinsko zavetišče. Nekaj korakov stran pa se lahko po lest­vah vzpnemo še na trinadstropni razgledni stolp. Z vrha vodi trail 888 in je do žage na izhodišču v celoti izkopan in izgrajen, kar pomeni, da za spust ni uporabljena planinska ali kaka druga pot.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! Po grebenu od Žbevnice do Goliča poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot. Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

V letu 2020 so v Rabcu nadaljevali s širitvijo kolesarskega parka na bližnji hrib Standar. Zgradili so nove poti, ki ponujajo kolesarjenje z 474 m nadmorske višine. Kolesarski park Rabac ima zdaj 14 stez v skupni dolžini več kot 25 kilometrov in spretnostni park. V prihodnosti naj bi se park razširil, medtem ko se na vrhu Standarda predvideva razvoj pustolovskega centra z restavracijo, zip linijami in pustolovskim parkom. Edinstvena infrastruktura v tej regiji privablja gorske kolesarje iz širše regije. V sklopu parka kolesarski center z delavnico in trgovino. Rabac je ena od redkih destinacij, ki omogoča kolesarjenje tudi v zimskem času.

Add a comment