Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: NEP - Annapurna Zahtevnost: srednje težka

Nepali flat je film o odkrivanju sveta, ki ga prepletajo mogočna narava, spoštovanja vredna gorstva, barvita kultura, skromnost življenja in velika modrost ljudi. Opisuje pot s kolesom okoli Anapurn, ki bolj kot športni dosežek prikazuje izzive in pričakovanja posameznika, ki se mora otresti materialističnega in individualističnega sveta ter se dotakniti veličin, ki jih življenje v tem koncu sveta ponuja. Nepali flat je v jeziku Nepalcev pokrajina polna vzponov in spustov, kar se na poti okoli Anapurn več kot doživi – ne le v štetju kilometrov, ampak tudi v soočanju z lastnimi vzponi in padci.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka

Koroška sodi med najbolj hribovite slovenske pokrajine. Zaznamujejo jo belina skal in mehki obronki predalpskega hribovja. Koroški gozdovi so globoki in temni, tu in tam skoraj neprehodni, a vendar večinoma dobesedno prepredeni s kolovozi in gozdnimi potmi, njihovi grebeni pa so do­stopni po stezicah, ki praviloma vodijo do najboljših razglednih točk. Ob poteh so številne koče, kjer nudijo toplo zavetje in prenočišče, hrano in pijačo ter prijazne nasvete. S svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter z rastočo mrežo kolesarskih stez in poti nudi Koroška številne možnosti za kolesarjenje in doživljanje edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo. Preko 1.000 km ozna­čenih ali na zemljevide vrisanih kolesarskih tur različnih vrst in težavnosti, številne makadamske gorske in gozdne ceste ter kolovozi, edinstveno podzemno kolesarjenje, veliko izjemnih »single trailov« za gorske kolesarje, prvi gorskokole­sarski park v Sloveniji.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: A - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Od začetka maja lahko kot gorski kolesar, poleti na južni strani Alp uživaš v edinstveni kombinaciji kolesarjenja in kopanja s čudovitim panoramskim pogledom na jezero Weissensee. Čudovite gore in obmorska jezerska okolica te navduši s čudovito pokrajino in široko paleto gorskih kolesarskih izletov. Pogled včasih spominja na Karibe, turkizna voda in bel pesek. Kljub temu pa te nenehno opozarja na to, kaj te čaka kot nagrado za ves trud. 11 gorskih kolesarskih poti v skupni dolžini 150 km in vseh težavnostnih stopnjah vodi naravnost od obale najčistejšega jezera v Alpah v bližnje gore.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Menina planina je prostrana, več kot 10 kilometrov dolga planota. Njena pobočja porašča gozd, ki ga prekinjajo planine. Na njih je pognala bujna planinska trata, ki nudi najsočnejšo pašo veliki množici živine, katero priženo vsako poletje iz Tuhinjske in Gornjegrajske doline. Polovico planine, zlasti najvišje vrhove in obronke, pa pokrivajo temni smrekovi gozdovi, v katerih se skriva najrazličnejša divjačina, med njimi celo medved in volk. Menina planina je znamenita tudi po svojih kraških pojavih. Na njej je vse polno kraških vrtač, po katerih se najbolj spozna kraški svet. V nekaterih se celo leto drži voda, da so podobne majhnim jezercem, med katerimi je največje Biba, ki je nad 80 metrov dolgo in ponekod 4 metre globoko. Obstaja več ljudskih pravljic, ki se godijo na Menini. Neke pomladi pred davnimi leti je grajski gospod iz Motnika šel s svojim sinom in spremstvom na lov na Menino. Komaj so začeli z lovom, ko je zagrmelo in začel je padati leden dež, megla pa je prekrila planino. Grajski gospod in sin sta se izgubila. A rešile so ju dobre vile. Gospod se jim je hotel zahvaliti, vendar so se samo skromno nasmehnile in odšle v gozd. Gradu že zdavnaj ni več, a vile še vedno živijo na Menini. Sprehajajo se, vendar jih nihče več ne vidi.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: A - Koroška Zahtevnost: srednje težka

V naravnem parku Weissensee gorski kolesarji pridemo na svoj račun. Tu je preko 100 km označenih gorsko kolesarskih poti s priključki na 650 kilometrov gorsko kolesarske mreže, ki nas vabi na kolesarjenje v tem naravnem raju. Z obale jezera Weissensee v svet okoliških gora vodi 11 gorsko kolesarskih poti različnih zahtevnostnih stopenj. Na planini Naggler Alm je tehnični poligon, kjer lahko izboljšaš svojo tehniko vožnje. Nato pa se lahko spustiš po enoslednicah MTB parka Weissensee vse do jezera. Pot te pelje čez korenine, ovinke, lesene mostove in ponuja spektakularne gorske razglede. Za vse tiste, ki ne marate vzponov, te na vrh lahko pripelje sedežnica.

Add a comment