Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

V Posočju so grebeni, slemena in vrhovi prepredeni z vojaškimi cestami in potmi. Ko so komaj potihnili topovi s soških bitk, so se po strminah Berebice podali vojaki Alpinci ter nasproti sedla Starega Utra, pod goro Na Glavah, našli prostor, ki je nasproti prelaza Vršič. Na goro so zgradili cesto, dolgo deset kilometrov, ki se vzpne tisoč višinskih metrov. Utrdili so jo po vseh predpisih, uredili odvodnjavanje in gor privlekli topove, s katerimi bi se spopadli, če bi bilo potrebno. Cesta se je ohranila do danes v celoti, le pod sedlom je nastal manjši vdor. Devet kilometrov ceste je še zdaj prevoznih s terenskim vozilom ali z gorskim kolesom, ki brez vzdrževanja kljubuje vremenu že devet desetletij.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Ko je vreme na celini slabo ali mrzlo, je Kras idealno mesto za kolesarje. Bližina morja poskrbi za prijetno klimo. Tu je polno lepih poti, kolovozov in nekaj malo višjih hribčkov, ki ne presegajo višine 500 m. Po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote, po stezah in nekdanjih vojaških cestah, te vodijo na ogled spomenikov pestre zapuščine prve svetovne vojne. Vse poti so urejene in označene, primerne tako za pohodnike, kolesarje kot tudi za konjenike.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Domačini spodaj ji pravijo kar Gora, v zgodnejši spomin pa je zapisana tudi kot Vrbanov vrh. Malo pod vrhom stoji cerkev Sv. Urbana zavetnika pastirjev, kjer lahko zazvonimo na zvonček, ki izpolni skrite želje. Od tod je doma tudi ime narcisi, tisti roži, ki jo najbolj poznamo s karavanške Golice (tam ji pravijo ključavnica). Tukaj, na Vremščici, pa je njeno ime vrbanščica, ki nas razveseljuje s svojimi belimi cvetovi v maju. Severna pobočja so poraščena z bukovim in jelovim gozdom, južna pa so bolj travnata. Na tem koncu se v zadnjem času spet uveljavlja ovčereja, ki je bila nekoč zelo razširjena. Z vrha pa se spustimo Vremsko dolino, v vasico Matavun in v skrivnostni podzemski svet Škocjanskih jam.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Pod vznožjem Čavna je pravi raj za gorske kolesarje. Na tem območju je preplet očarljivih enoslednic, ki si zaslužijo to ime. Po raziskovanju po internetu sva odkrila enoslednico, o kateri pišem. Kljub presenečenju, da je del ceste po kateri sva se vzpenjala odnesel plaz, sva našla obvoz in lahko nadaljevala pot. Vzponu je sledil spust, ki poteka po enoslednici dolgi dobrih 4 km. Zaradi uživanja v vožnji, se nisva kaj dosti ustavljala, zato je tudi bolj malo slik.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Zakaj Kitajski zid? Kitajska je ime za zaselek pri katerem se prične čudoviti spust proti Ajdovščini. Zaselek je dobil ime po zaslugi dveh, podobnostih z daljno deželo. Na veliki kitajski zid spominjajo za Goro tipični suhi zidovi, ki tečejo po parcelnih mejah. Druga podobnost s Kitajsko naj bi bila v prenaseljenosti na tem območju v 19. stoletju. Družine z deset, dvanajst ali celo šestnajst otroci so bile povsem običajne, zato je bilo prebivalcev na sorazmerno majhnem prostoru 'kot Kitajcev'. Tipični suhi zidovi nam pričarajo prav poseben občutek, kot da smo v neki drugi deželi. Začetek spusta tehnično ni prav nič poseben, ko pa se spustimo čez rob je pot ponekod precej strma in prepadna z ostrimi okljuki. Meni je tura zelo pri srcu zaradi čudovitega spusta.
Add a comment