Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Pogorje Trstelja je zaradi atraktivne lege in privlačnih tras vse bolj priljubljeno tudi med kolesarji. V letu 2020 se je že označeni kolesarski poti AdriaBike pridružila še trasa Slovenske turno kolesarske poti (STKP). Trstelj je najvišji hrib na slovenskem Krasu, hkrati pa tudi najvišji vrh Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-komenskega krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom. Za ljubitelje zgodovine je nadvse privlačno raziskovanje nekdanjega bojišča iz prve svetovne vojne, medtem ko bodo v kraških vaseh na svoj račun prišli vsi, ki jih očarajo elementi značilne kamnite arhitekture in okusi prelepe vinorodne pokrajine. Vasice so postavljene na slikovitih legah vrh gričev in se spogledujejo s sinjim Jadranskim morjem. Gruče hiš so postavljene tesno ena ob drugi, da so domačini v njih lahko našli zavetje pred znamenito burjo.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Korada, razkošno razgleden in travnat vrh na grebenu Kanalskega kolovrata, visok 812 m. Domačini pod goro mu pravijo Kobalar po kmetiji Pri Kobalarju. Z vrha lahko ob lepem vremenu občudujmo Dolomite, Karnijske Alpe, Julijske Alpe s Triglavom, Golake in Snežnik. Pod vrhom sta cerkev Svete Genderce in Zavetišče na Koradi, ki je postavljena na temeljih vojaških objektov iz prve svetovne vojne.

Add a comment

Aktivnost: e-gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Planini Sleme in Medrje ležita v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, in sicer Sleme pod Rdečim robom, Medrje pa na gozdni jasi pod Visoč vrhom ob vznožju Velikega Stadorja na Tolminskem. Po obsegu pašnih površin sta eni izmed največjih planin v Julijskih Alpah, saj obsegata več kot 330 ha pašnikov. Planinski naselji so prvotno sestavljali sirarna in manjši hlevi, v katerih je prenočevala živina, nad njimi pa pastirji. V planinah so izdelovali sir tolminc v 5 do 6 kg težkih kolutih. Poleg tolminca so izdelovali še albuminsko skuto, včasih tudi maslo. Sir je bil namenjen prodaji, skuta pa domačemu prehranjevanju.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Mesto Nova Gorica z okoliško razgibano pokrajino, kjer se ravnine in rečne doline obdajajo z gričevnatim in gorskim svetom, ponuja zanimive izletniške točke, naravne zanimivosti in gorsko kolesarjenje Nad mestom se dvigata  sosednja hriba Škabrijel in Sveta Gora. Oba vrhova sta priljubljena med gorskimi kolesarji. Na območju je zarisanih več kolesarskih poti, ki so dostopne vse leto in primerne za gorske kolesarje z nekaj izkušnjami. Pripeljale te bodo do obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter navdušile s čudovitimi razgledi.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Po parih kilometrih prestopimo slovensko-italijansko mejo in se zapeljemo po zamejskem Krasu. Vozimo po razglednih poteh, ki nam nudijo čudovit razgled na Tržaški zaliv. ​Približno na polovici poti se pri svetišču na Vejni/Monte Grisa obrnemo in se po notranjosti, skozi Opčine, gozd in čez gmajno vrnemo na izhodišče. Kras nam s svojo raznolikostjo in razgibanostjo terena nudi neomejeno možnosti kolesarjenja izven prometnih cest. Množičnost stezic, makadamskih poti in gozdnih cest se zdi kot pravi labirint po katerem raziskujemo zanimivosti te kamnite pokrajine.

Add a comment