Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Dleskovška planota je zelo priljubljena med pohodniki in v zimskem času tudi med turnimi smučarji, saj ponuja kar nekaj spustov z vrhov. Poleti prepredena z uhojenimi brezpotji, pozimi pa osamljeni raj za turne smučarje. Spusti z običajnih smeri so dobro vozni in nezahtevni. Turno smučanje ni le osvojitev enega od vrhov ali sedla, je tudi pravo malo potovanje na smučeh in zimska pravljica s čudovitim razgledom. Naša odločitev je bila, da se povzpnemo na Desko s strani Vodotočnika. Z vrha Deske pa se spustimo v smeri proti planini Podvežak.

Add a comment

Aktivnost: turna smuka Območje: A - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Bistriška špica je nekaj metrov nižja od sosednjega, najvišjega vrha Pece – Kordeževe glave. Leži na Avstrijski strani, vrh pa ponuja brezmejen razgled v vse smeri – na celotne Karavanke in del Kamniško – Savinjskih Alp. Spada med vzhodne Karavanke. Peca je mogočna gorska gmota, približno 11 km dolga in 8 km široka.

Add a comment

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: težka

Na Komno sva odšla brez večjih pričakovanj na dvodnevni turno-smučarski izlet. V zameno pa sva odkrila zimski raj na zemlji! Mogočne gore pokrite z mehko snežno odejo, neskončen razgled na Julijske Alpe, vabljiva brezpotja, za češnjo na smetani pa je postreglo vreme in naredilo to nedeljo za najlepši dan v letu. Komna je prijetno izhodišče za turno smuko, iz bližnjih vrhov ponuja neskončne možnosti vzponov in spustov. Dom na Komni je odprt celo leto, je čist in urejen, hrana je odličnega okusa, osebje pa zelo prijazno.

Add a comment

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka

Kaj je najboljše pri Lepenatki? Za mene to, da lahko spiš do osmih, greš na vrh, odsmučaš in si že ob treh na kosilu. Je fina tura, kondicijsko ne preveč zahtevna, na vrhu je lep razgled, navzdol pa preživiš brez večjega rodea.

Add a comment

Aktivnost: turna smuka Območje: I - Furlanija Zahtevnost: lahka

Na italijanski strani, malo naprej od Trbiža se nahaja gora, ki ponuja odlično turno smuko. Nasproti nje je Kok (ita. Monte Cocco). Če imate dovolj energije, se lahko v istem dnevu povzpnete na oba. Loči ju le sedlo. Veljata pa tako med Slovenci kot tudi med Italijani za priljubljeni gori. Tako ob pršiču ne čakajte – ampak hitro krenite, da boste med prvimi.

Add a comment