Pl. Vodole - Inkretov studenec - Veliki vrh - Pl. Vodole

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 1203 m

Dleskovška planota je vse bolj in bolj priljubljena med turnimi smučarji, saj se nad njenim čarobno belim valovitim svetom dviga kar nekaj smučljivih vrhov. Veliki vrh si z Veliko Zelenico deli veliko travnato pobočje oziroma manjšo planoto. Iz njega se še zlasti lepo vidi Ojstrico in Planjavo za katero se skrivajo Grintavci. Velika Zelenica je znamenita tudi zaradi svoje severne stene, ki velja za eno najvišjih pri nas in se vrtoglavo globoko spušča v Robanov kot.

Izhodišče: 46.329981, 14.693343

Avtocesto  Maribor – Ljubljana smo zapustili na izvozu Šentrupert in sledili oznakam za Logarsko dolino. V Lučah smo zavili levo za Podvolovljek. V usmerimo se proti kmetiji Planinšek in parkiramo na zadnjem križišču za omenjeno kmetijo, kjer je cesta malo razširjena. Če je snega malo, se zapeljemo višje proti parkirišču pod planino Podvežak.

Opis:
Na začetku smo izbrali poti po cesti, ki pelje do planine Podvežak. Pred planino Podvežak smo zavili desno v gozd za planino Vodole. Na planini stoji pastirski stan, kjer smo se ustavili in spili čaj. S planine smo nato nadaljevali proti Inkretovem studencu in sedlu med Velikim vrhom in Dleskovcem. Na Veliki vrh se povzpnemo po JV grebenu. Brez cepinov in derez tu ne gre. Na Velikem vrhu si oddahnemo ob velikem kamnitem možicu, potem pa še skočimo po slemenu na Veliko zelenico, kjer se nam odpre izjemno lep razgled na celotno Dleskovško planoto, Raduho, Peco, Ojstrico, Planjavo,… Iz vrha se spustimo nazaj na sedlo od koder nadaljujemo v smeri pristopa nazaj preko planine Vodole.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Puhec na Raduhi


22 januar 2021
Kristalno beli sneg


5 februar 2021
Dleskovškova planota


10 december 2017