Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: srednje težka

Tik pod vrhom Slivnice, v Coprniški jami, so po starem ljudskem izročilu coprnice z Uršulo na čelu kuhale svoje čarovniške napoje, predvsem pa delale dež, točo in neurja. Z uroki naj bi celo jemale mleko kravam ter povzročale še drugo škodo in bolezni. Zgodbe o domovanju čarovnic v jami in kuhanju coprniških zvarkov so najverjetneje nastale zato, ker se iz nje pozimi dviga topel in vlažen zrak, človeška domišljija pa že od nekdaj ne pozna meja. Slivnica je polna skrivnosti, temačnih in zlobnih, pravi ljudsko izročilo. Zaradi čudovitega razgleda na Cerkniško jezero na drugi strani pa na Alpe so si Slivnico za svoje domovanje izbrale coprnice z Uršulo na čelu. O hudobiji slivniških čarovnic, ki so bojda v Coprniški jami tik pod vrhom kuhale svoje napoje, zvarke, predvsem pa dež in ujme.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka

Ljubljansko barje je mozaik, ki ga sestavljajo travniki, njive, mejice, vodotoki in osuševalni jarki, med katerimi se spleta mreža poljskih poti. Ljudje so si ga skušali že večkrat podrediti, pa jim to nikoli ni zares uspelo. Kakšna sreča! Varuje nas pred poplavami, daje nam sveži zrak, zdravo pitno vodo. Da bi Barje ostalo takšno, kot je, je bil leta 2008 ustanovljen Krajinski park Ljubljansko barje. Najlepši razgled na barje se nam ponuja z cerkvice Svete Ane. Cerkvica je vidna daleč in eden izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najlepših, izletniških ciljev ljubljanskega obrobja. Nahaja se na razglednem griču Šentan nad Podpečjo in Jezerom.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Kraji na Pivškem skrivajo mnogo zgodbic in legend. Pod Sveto Trojico je stala vas, kjer naj bi živel Martin Krpan, slavni vseslovenski junak v povesti pisatelja Frana Levstika. Na razglednem vrhu je že v davnem 17. stoletju stala manjša cerkvica, ki je propadla na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Pred desetletjem pa so jo ponovno obnovili in uredili, zato dokaj opazno izstopa nad Sevskim gozdom ob Nanoški planoti. Sveta Trojica je priljubljena pohodniška točka Pivčanov in obiskovalcev teh krajev. Je eden lepših naravnih biserov, ki privablja obiskovalce iz cele Slovenije in tudi iz tujine. Ob  lepem vremenu bo tvoj trud nagrajen s prijetnim razgledom na bližnje vrhove in vasi, morda pa bo segel vse do morja. Gol in le s travo porasel vrh Svete Trojice spominja na seneno kopico ali “lonico”, kot se je nekoč hrib tudi imenoval. Odkar so na vrhu sezidali romarsko cerkev Svete Trojice se je prijelo ime Sveta Trojica.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Pivško kotlino je narava še posebej lepo obdarila.  Kraška polja so polna bruhalnikov in izvirov kateri napolnijo jezera ob večjih deževjih, ter ostanejo le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki  se je prilagodilo tem razmeram. Pivška presihajoča jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evrop. Po teh krajih se je potikal tudi legendarni slovenski junak Martin Krpan.

Tura kolesarsko ni preveč zahtevna, zato pa nudi toliko več estetskih užitkov. Zaradi razgledov in izredno lepe narave priporočam obisk ob lepem vremenu.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Svet, ki je danes poznan le divjadi, ovcam in pastirjem. Kolesarili smo po prostrani deželi severovzhodno od Ilirske Bistrice. S suhimi travami poraščena slemena, med katerimi se kot osamelci dvigajo skalnati vršički. Tihotno življenje vznemirjajo le piši vetov, kjer domujejo velike zveri in ujede (planinski orel, beloglavi jastreb). V letih med obema vojnama pa je tu potekala druga obrambna črta Alpskega zidu. Utrjena obrambna lokacija Velika Milanja, v italijanskih vojaških dokumentih imenovana “Monte Milonia”. Slikovita skupina devetih utrdb razpostavljenih po grebenu Milanje. Šlo za večje bunkerje, oborožene z mitraljezi. V nekatere je še vedno možno pokukati tudi danes, zato s sabo ne pozabite vzeti svetilke.

Add a comment