Slivnica

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 24,5 km Vzpon: 945 m

Tik pod vrhom Slivnice, v Coprniški jami, so po starem ljudskem izročilu coprnice z Uršulo na čelu kuhale svoje čarovniške napoje, predvsem pa delale dež, točo in neurja. Z uroki naj bi celo jemale mleko kravam ter povzročale še drugo škodo in bolezni. Zgodbe o domovanju čarovnic v jami in kuhanju coprniških zvarkov so najverjetneje nastale zato, ker se iz nje pozimi dviga topel in vlažen zrak, človeška domišljija pa že od nekdaj ne pozna meja. Slivnica je polna skrivnosti, temačnih in zlobnih, pravi ljudsko izročilo. Zaradi čudovitega razgleda na Cerkniško jezero na drugi strani pa na Alpe so si Slivnico za svoje domovanje izbrale coprnice z Uršulo na čelu. O hudobiji slivniških čarovnic, ki so bojda v Coprniški jami tik pod vrhom kuhale svoje napoje, zvarke, predvsem pa dež in ujme.

Izhodišče: 45.796415, 14.355061

Avtocesto Ljubljana - Koper zapustim na izvozu Unec in nadaljujem proti Cerknici, kjer poiščem prostor za parkiranje na parkirišču P+R.

Opis:
Na Slivnico sem se odpravil z njenega zahodnega konca. Pot se začne na robu Cerknice, na parkirišču P+R. Proti vrhu se peljem po bolj ali manj pomrznjenem makadamu. Prijeten sonček me proti vrhu hitro ogreje. Pripeljem se do sedla pri lovski koči, kjer se spustim po trailu  Slivnica Enduro proti Grahovem do kapelice. Spet se usmerim proti vrhu po makadamski cesti, sedaj čisto na vrh Slivnice. Na vrhu  uživam v razgledu na Cerkniško polje z jezerom in gozdnati Javornik. Nekoliko dlje na zahodu vidim Nanos, na jugu pa mogočni, lepo oblikovani Snežnik. Pogled seže tudi do Kamniških Alp, Karavank in Julijcev s Triglavom. Proti Cerknici se spustim po trailu Slivnica Flow in nadaljujem po Slivnica Freeride. Tukaj je nekaj tehničnih ovir, ki se jih da obvoziti ali pa izbereš svojo pot kot sem jo jaz. Čeprav Slivnica po višini ni kaj dosti visoka, je ta hrib tako zanimiv, da bi ga bilo greh izpustiti. Gola, razgledna pobočja kar vabijo, da bi jih prekolesarili. Slivnica, enkrat ni nobenkrat!.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Sv. Ana in...


2 april 2021
Krpanova Sveta Trojica


24 julij 2020
Zapeljiva Milanka


10 januar 2020