Velika večina mobilnih telefonov ima vgrajen GPS, zato jih lahko uporabljamo tudi za usmerjanje med vožnjo ali hojo. Na telefone je možno naložiti že pripravljene sledi v dveh korakih. Najprej jo pripravimo na računalniku ali kakšni GPS napravi (npr. Garmin), nato pa jo namestimo na mobilni telefon.

Potrebujemo:
- računalnik z dostopom do interneta,
- mobilni telefon, ki ga bomo vzeli na pot,
- ustrezno datoteko GPX, ki jo dobimo na strani skritepoti.com.

1. korak: priprava GPS sledi na osebnem računalniku

GPX datoteko shranimo na namizni ali prenosni računalnik:

 1. Z levim gumbom miške računalnika kliknemo na povezavo prenesi sled in izberemo "shrani datoteko" ali "save file". Zapomnimo si, kam smo shranili to datoteko.

 

 1. Na računalniku odpremo stran Google.si in se prijavimo v svoj uporabniški račun. Pomembno je, da isti uporabniški račun uporabljamo tudi na telefonu. Potem izberemo kvadratek desno zgoraj z devetimi pikami (Google apps).

 

 1. Izberemo ikono maps in odpremo zemljevid.

 

 1. Na levi zgoraj izberemo tri vodoravne črtice in odpremo meni.

 

 1. Izberemo "Vaša mesta" ali "Your places".

 1. Izberemo "Zemljevidi" ali "Maps".

 1. Na levi strani spodaj Izberemo "USTVARI ZEMLJEVID" ali "CREATE MAP".

 1. Izberemo "Uvažajte" ali "Import".

 1. Izberemo "izberite datoteko iz računalnika" ali "select a file from your computer". V računalniku poiščemo datoteko GPX, ki smo jo predhodno shranili.

 1. Izberemo datoteko GPX.

 1. Izberemo "Odpri" ali "Open".

 1. Sledi nalaganje, malo počakamo.

 1. Na zemljevidu se prikaže naša pot.

 1. Izberemo levo zgoraj "Zemljevid brez naslova" ali "Untitled map".

 1. Popravimo zapis v izbrano »Lepenatka« in spodaj izberemo "Shrani" ali "Save". S tem je postopek na osebnem ali prenosnem računalniku zaključen.

 

2. korak: priprava GPS sledi na mobilnem telefonu

Najprej na mobilnem telefonu vklopimo GPS. Telefon mora imeti dostop do interneta, to je preko WIFI ali mobilnega omrežja (prenos podatkov). V kolikor nismo prijavljeni na Googlu, se prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom za elektronsko pošto. Pomembno je, da z istim kot smo ga prej uporabili na računalniku.

1. Med programi poiščemo "Zemljevid" ali "Google maps".
2. Na levi zgoraj izberemo tri vodoravne črtice, da se odpre meni. 3. Izberemo "Vaša mesta" ali "Your places".

 

4. Izberemo "Zemljevid" ali "Maps". 5. Prikažejo se nam zemljevidi, ki smo jih prej shranili na računalniku. Izberemo ustreznega.
6. Odpre se nam zemljevid s sledjo.

 

7. Z dvema prstoma povečujemo in premikamo zemljevid. Kjer je modra pika s senco, tam smo mi. 8.Če želimo, da nas vodi (tudi glasovno) do cilja, izberemo gumb "navodila za pot".
 9. Zgornja vrstica "Vaša lokacija" ali "Your location" je izbrana samodejno, v kolikor imamo vklopljen GPS.

 

10. Na isti strani izberemo v zgornji vrstici "Izberite destinacijo" ali "Choose destination". 11. Odpre se nam novo okno v katerem izberemo "Izberi na zemljevidu" ali "Choose on map". 12. Odpre se nam zemljevid z znakom x. Željeni x nastavimo tja, kjer je naš cilj.

 

13. Ko izberemo, pritisnemo ok. 14. Potem izberemo ikono pešca in gumb "Začni" ali "Start".
 
 

Pri uporabi navigacije na mobilnem telefonu je poraba baterije velika, zato jo uporabljajte le takrat, kadar je to nujno potrebno (npr. če ne vemo ali bi zavili levo ali desno, iščemo določen objekt (planinski dom, križišče), nismo sigurni ali smo na pravi poti).

Pri uporabi navigacije mora biti vklopljen prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Za boljše delovanje je priporočljiva hitra povezava mobilnega omrežja (3G/4G/UMTS/LTE/H/H+/WCDMA). Najbolje je, da je nastavljeno na avtomatsko.

 

Shranjevanje zemljevidov na mobilni telefon

Shranjevanje zemljevidov na mobilni telefon pride v poštev takrat, kadar nimamo možnosti prenosa podatkov (ni mobilnega ali WIFI omrežja) ali pa bomo morali za to plačati. Zato si shranimo zemljevide pred odhodom na pot. V primeru, da smo to uredili, lahko imamo med uporabo navigacije izklopljen prenos podatkov. To pomeni tudi, da bo poraba baterije manjša.

1. Med programi izberemo "Zemljevid" ali "Google maps". 2. Na levi zgoraj izberemo tri vodoravne črtice, da se odpre meni. 3. Izberemo "Zemljevid brez povezave" ali "Offline maps".

 

4. Izberemo "Svoj zemljevid" ali "Custom map". 5. V okencu s prsti izberemo odsek zemljevida. 6. Ko je odsek izbran, izberemo "SHRANI" ali "DOWNLOAD".

 

7. Sledi shranjevanje, malo počakamo. 8. Shranjevanje je zaključeno. 9. Zemljevid je shranjen v tem primeru pod imenom Map 8.

 

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.