Matavun – Doljne Ležeče - Velika Vremščica – Famlje - Matavun

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 1038 m

Ta pot ponuja več kot lepe razglede. Del poti poteka po učni poti Škocjan, mimo globokih udarnic in majhnih vasic s cerkvami. Na poti je tudi muzej, v katerem sva si pogledala pridobivanje žita iz časa, ko so še orali z voli ali konji, vsa dela pa so naredili z rokami. Peljala sva se tudi mimo korit reke Reke in ruševin starega gradu. Poučna, lepa in ne preveč zahtevna pot.

Izhodišče: 45.662791, 13.988956

Na avtocesti smer Ljubljana – Koper sva izbrala izvoz Divača. Na regionalni cesti sva zavila desno in po 1 km na križišču zavila levo, proti Škocjanu. Nato sva čez 1 km pred obcestno tablo, ki označuje vas Matavun, zavila levo proti informacijskem centru parka. Parkirala sva na parkirišču Škocjanskih jam.

Opis:
Od informacijskega centra sva se spustila nazaj do glavne ceste proti centru Matavuna, nato sva po 200 m zavila levo na učno pot Škocjan. Pot naju je peljala po levi strani Velike in Male doline, kjer sva imela lep razgled na globoke udornice, prepadne stene in ponikajočo Reko. Nadaljevala sva v smeri proti Dolnjim Ležečam. Peljala sva se mimo cerkve Sv. Trojice, zavila desno na glavno cesto in jo zapustila po 350 m. Zavila sva levo na makadamsko cesto. Sledila sva kolovozu do železniškega podhoda, za njim pa zavila desno in se peljala ob železniški progi. Po 1 km sva zavila levo in se začela vzpenjati proti makadamski cesti za Vremščico. Nato sva se peljala 2 km po makadamski cesti in nato pot nadaljevala po kolovozu do vrha Vremščice. Iz vrha Vremščice sva se spustila do cerkve Sv. Urbana. Zelo lepa postojanka, pozvonila sva za srečo in si vzela čas za malico. Če ne bi bilo megle pa bi imela lep razgled na Nanos in Slavnik. Nazaj sva šla spet čez vrh Vremščice, na sedlu med Malo Vremščico in Čemparjevim vrhom sva zavila levo čez gozd do glavne ceste. Prečkala sva glavno cesto in nadaljevala po gozdni poti do železnice. Nato pa čez železnico po poti do Famlj. Prijetna mala vasica, skozi katero sva se peljala do ruševin gradu Školj. Nato sva se spustila do korita reke Reke, pot je potekala nekaj časa ob vodi, nato pa se vzpela proti Škocjanu. Tukaj sva si ogledala razgled s cerkve Sv. Kancijana, Brezno Okroglica in etnološko zbirko v Jakopinovem skednju. Še malo in prišla sva nazaj do parkirišča.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina na...


14 marec 2019
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019