Slum – Klenovšćak - Žbevnica - Lipnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 926 m

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! Po grebenu od Goliča do Žbevnice poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot. Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu obraslim z zlato orumenelimi travami. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument.

Izhodišče: 45.468568, 13.969596

Avtocesto LjubljanaKoper zapustimo na izvozu Črni kal, takoj za viaduktom. Na začetku sledimo oznakam za Hrastovlje, potem za Predloka, Podpeč, Zazid. V Rakitovcu poiščemo primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Usmeriva se po makadamski cesti proti mejnemu prehodu Rakitovec. Meja je varovana z ograjo zato, se ne moreva peljati kar po čez. Najprej zapustiva območje varovano z ograjami in poiščeva gozdno pot, ki naju pelje proti vasi Slum in Klenovščak. Sledi krajši vzpon proti vasi Trstenik, kjer se priključiva na pot 100 milj Istre. Slediva poti in kmalu zatem zagledava radijski stolp na južnem pobočju Žbevnice. Ni več daleč do vrha. Samo še čez gozd in vzpon na vrh. Pa se malo zaplete. Opazim prazno zadnjo gumo. V plašču najdem dokaj velik trn, ki ga komaj odstranim. Menjava nama je delala manjše preglavice, a sva uspela. Pot na vrh se precej strmo dvigne, zato ni šlo brez potiskanja kolesa. Ko doseževa vrh grebena se začne najlepše. Ni ga lepšega kot vožnja po grebenu obraslim z zlato orumenelimi travami. Stezo po kateri voziva označujejo koli z belo-rdečimi črtami, ki označujejo Istrsko planinsko pot. Vrh Žbevnice označuje kamnita kupola. Spustiva se po grebenu vse do vrha Nadglavinjak, kjer greben tudi zapustiva. V kolikor bi nadaljevala po grebenu bi prišla do Goliča. Midva sva se usmerila proti Lipniku. Kmalu na sosednjem grebenu opaziva križ. Steza se rahlo dviga in že sva na vrhu. Na Lipniku je v kovinsko oznako na stebričku nad skrinjico z vpisno knjigo vrezano: „Divjina je naredila človeka, toda človek ne more narediti divjine; lahko ji samo prizanese.“ Z Lipnika se spustiva čez prepaden skalnat rob, nato pa skozi gozd vse do Rakitovca. Pazimo, da ne zgrešimo poti za Rakitovec.

Neraziskane zanimivosti v okolici: Zjat (Zazid), kjer stoji dobro ohranjen beneški obrambni stolp, iz katerega so se branili pred Avstrijci. Cerkev svete Trojice v Hrastovljah s taborskim obzidjem, ki je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina na...


14 marec 2019
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Plešasta gora


21 februar 2020