Sv. Hieronim - Vojkova koča na Nanosu – Sv. Bric - Razdrto

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6,5 h Dolžina: 27,5 km Vzpon: 1090 m

Odkrila sva najdaljšo in najlepšo singlco do sedaj! Upam, da te že samo s tem prepričava. Kar potopiš se v nizko zeleno rastje, ko se voziš po ravno prav ozki poti z ravno pravim naklonom in si želiš naj le traja, traja in traja. Seveda ni samo singlca, najprej je tudi vzpon, potem bolj zahteven spust, šele nato pa singlca - kot pravi »cherry on the cake«. Pa da ne pozabim omeniti še vseh lepih razgledov na Vipavsko dolino. Drugače pa kondicijsko in tehnično na trenutke zahtevnejša pot, vendar pa na koncu sledi pravi balzam za dušo. Tako ti jo res priporočava!

Izhodišče: 45.792322, 14.002975

Z avtoceste Ljubljana – Koper oziroma Ljubljana – Nova Gorica se usmerimo na izvoz Razdrto. Na križišču zavijemo levo, nato z vožnjo nadaljujemo po stari cesti skozi Razdrto proti Vipavski dolini. Nadaljujemo do Podbrega, kjer zavijemo desno za Nanos. Po natanko 3,8 km parkiramo ob cesti. Če štejemo ovinke, je to sedmi ovinek.

Opis:
Na začetku sva kolesarila kar nekaj časa po asfaltu in tako hitro pridobila na višini. Danes je bila cesta zaradi sanacijskih del še zaprta, zato je bilo kolesarjenje po cesti prav prijetno. Krajši postanek sva imela pri cerkvi Sv. Hieronima, nato pa sva po makadamski poti nadaljevala do vrha. Kolesariti spomladi je zelo lepo, saj v tem času marsikaj cveti. Nanos je trenutno na nekaterih predelih popolnoma prekrit z belimi cvetovi čemaža. Lepo za videt. Povzpela sva se na vrh, kjer je tudi koča in nato nadaljevala po planinski poti. Ta se najprej strmo vzpenja, nato pa tudi strmeje spušča. Seveda po planinski poti ne kolesariva, ker je to prepovedano. Ustavila sva se pri kapelici Sv. Bric, nato pa nadaljevala v dolino. Sledil je delček poti ponovno po asfaltu. Ko se nama je začelo že malo vleči, sva zavila v gozd in sledil je najlepši del poti – singlca oz. po slovensko enosledna pot, ki se je vila pred nama kot neskončno dolga kača. Na koncu sva si rekla še samo, da si želiva to pot čim prej ponoviti.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.