Kranjska Gora - Zelenci – Belopeška jezera - Kranjska Gora

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 364 m

Zjutraj pred kolesarskim izletom je moje redno vprašanje: koliko kilometrov in koliko vzpona? Kilometrov pričakujem okoli 27, ko vprašam pa še za vzpon pa po navadi dobim odgovor okoli 1000 m. Vedno si po tihem želim, da je tudi spust vštet v teh 1000 m. Torej bi bilo vzpona le 500 m. Ampak potem tudi vedno znova ugotovim, da je bilo mišljeno 1000 m samo vzpona. Kaj pa če je odgovor, da je vzpona le 364m? Takrat dobim na obrazu največji nasmeh. :)

Izhodišče: 46.484943, 13.785294

Kranjska Gora

Opis:
Kolesarska pot D-2, odsek Mojstrana – Kranjska Gora -  Rateče se uradno imenuje kolesarska pot Jureta Robiča. Po njej lahko nadaljujemo tudi v Italijo do mesta Trbiž. Pot je lepo speljana in dobro označena. Je brez hudih vzponov, vmes pa najdemo lepo urejena počivališča. Deloma poteka po opuščeni železniški progi.

Midva sva pot začela z D-2 v Kranjski Gori in se najprej ustavila v naravnem rezervatu Zelenci. Navdušeno sva opazovala prepustno jezersko kredo in mehurčke. Nato sva nadaljevala do Belopeških jezer. Le – ta dosežemo z odcepom na levo, približno kilometer po nekdanji italijansko/slovenski meji. Vse je zelo dobro označeno in ni strahu, da bi zgrešili razen če zgrešite, tako kot sva midva. Ampak sva hitro našla pot nazaj. Belopeška jezera, tudi Mangartska jezera ali po italijansko Lagi di Fusine – gre za dva zelo lepa jezera v Mangartski dolini. Zgornje in spodnje jezero. Oba, s svojo zelenomodro barvo in pogledom na veličastni Mangart nikoli ne razočarata. Midva sva šla okoli jezer s kolesi, vendar je pot bolj primerna za hojo. Priporočava, da sabo vzamete ključavnico in kolesa pustite pri prvi restavraciji. Okoli jezer pa se odpravite peš. 364 m je res mala malica, pravi turistični izlet.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Dovška Rožca


19 avgust 2019
Robe Twist...


7 julij 2018
Velika planina


22 april 2018