Gradec – Dvori - Veliki Gradež - Lačna

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 24,5 km Vzpon: 783 m

Na skrajnem jugu kraškega roba, se skrivajo mogočni spodmoli, ki jih je izoblikovala narava. Zaradi značilnega zvočnega učinka so znani kot Ušesa Istre. Največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Zaradi značilne oblike se tukaj ustvarja značilna topla mikroklima, ki daje zavetje za gnezdenje ogroženim pticam. Mimo je speljana tudi prva planinska pot za dvonamensko rabo, namenjena tudi kolesarjem. Označena je tako, da so pod planinske markacije dodali tanko modro črto. Pot tehnično ni zahtevna in premore dva daljša vzpona. Za drugega namignem, če niste v vrhunski formi, boste kolo porivali po klancu navzgor, tako kot midva. Tura je primerna za vse gorske kolesarke in kolesarje, ki jim ni težko stopiti s kolesa ali potisniti kolo čez strm odsek.

Izhodišče: 45.520061, 13.869895

Avtocesto LjubljanaKoper zapustimo na izvozu Črni kal, takoj za viaduktom. Na začetku sledimo oznakam za Sočergo oz. Buzet. V vasi Kubed poiščemo primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Najprej zapeljeva v suho kamnito strugo Potoka in se usmeriva levo pod most. Nadaljevala sva po označeni poti do vasi Gračišče.  Pot naju je vodila mimo vinogradov in sadovnjakov vse do slikovite cerkvice Sv. Kvirina obrobljene s kamnitim obzidjem in pripadajočimi cipresami, ki nam  daje povsem toskanski vtis. Sv. Kvirin je cerkvica h kateri so hodili naši predniki prosit za dež, ki bi jim namočil presušena polja, da ne bi bili pozimi lačni. Od cerkvice sledimo v smeri grebena, tako da z orientacijo nisva imela težav. Počasi se spuščamo čez vrh Veli Badin vse do makadamske ceste, kjer tik pred njo zavijemo ostro desno, do spodmolov. V stenah spodmolov  gnezdijo ogrožene ptice, zato spoštujte opozorila na opisnih tablah pod stenami. Do makadamske ceste se vrnemo po isti poti. Prečimo makadamsko cesto in nadaljujemo po gozdni poti, ki nas vodi na sosednji greben skozi vas Dvori. Dokler nisva zajahala grebena sva potiskala kolo cca. 800m po žgočem soncu. Pot po grebenu je v začetku večinoma makadamska, ki v drugi polovici preide v travnato. Ustavila sva se na Velikem Gradežu, kjer je na samem vrhu nekakšno kamnito zavetje, ki varuje pred sunki hladne burje. Ponuja nam čudovit pogled na Slavnik in ravni Kras. Čudovit pogled na vas Movraž, ponuja tudi razgledna točka na samem kamnitem robu Kuka. Sledila je vožnja čez greben Lačna, kjer je razgledni stolp in spust v Kubed.

Neraziskane zanimivosti v okolici: ostanki srednjeveške utrdbe in peterokraki zvonik v vasi Kubed. Cerkev svete Trojice v Hrastovljah s taborskim obzidjem, ki je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi. Poti slapov v neokrnjeni naravi Istre, ko dežuje, saj takrat “delujeta” slapa Trebeše in Veli vir.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.