Praproče – Kojnik - Golič - Kavčič - Praproče

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 31,8 km Vzpon: 926 m

Trije vrhovi s slikovito rumeno obarvanimi travami, okoli pa polno kotanj, vrtač in jam. Kojnik (802m), Golič (890m) in Kavčič (879m) so vrhovi, ki stojijo na travnatem grebenu prostranih kraških travnikov. Lahko dostopen svojstven gorsko-kraški svet, ki posebej očara pozno pomladi, ko so travniki polni narcis. Tura poteka večinoma po travnatih traktorskih poteh. Začnemo po gozdu, potem pa se dvignemo na goli travnat razgleden greben. Imamo lep pogled na Slavnik, Snežnik , Istro in Jadransko morje. Ob jasnem vremenu pa vidimo Julijske Alpe in Dolomite. To je moja najljubša  gorsko-kolesarska tura po Kraškem robu.

Izhodišče: 45.551848, 13.893457

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustimo na izvozu Kastelec, takoj za tunelom in sledimo oznakam za Podgorje in Črnotiče. Parkiral sem v bližini železniške postaje Črnotiče, pri igrišču za nogomet.

Opis:

Začel in končal sem v vasi Črnotiče. Po makadamski cesti sem zapeljal pod železnico in zavil na zapuščen kolovoz. Sledil sem oznakam za cerkev Marije Snežne. Cerkvica leži na vrhu griča, do katere vodi travnat kolovoz. Pot me je peljala skozi vas Praproče in naprej po makadamu, kjer sem še enkrat  zapeljal pod železnico. Peljal sem se mimo lovske koče, ki ni tipična lovska koča, ampak nekakšen bunker. Še malo klanca in začelo se je tisto, zaradi česar sem spet prišel. Razgleden travnati greben s slikovito rumeno obarvanimi travami. Z vrha Kojnika sem se spustil po enoslednici na travnat kolovoz, ki me je pripeljal do vznožja Goliča. Tu se je pot postavila bolj pokonci, zato sem moral nekaj časa potiskati kolo. Nadaljeval sem po grebenu do naslednjega vrha z imenom Nadglavinjak, kjer sem zapustil greben. Sledil je krajši spust in vzpon proti vrhu Kavčiča. Vrh označujeta dva križa, ne vem zakaj, verjetno mora biti kakšen dober razlog. Privoščil sem si kos kruha in kranjsko klobaso. V meni pa je vriskalo in piskalo od lepot skoraj pozabljene divjine kraškega roba. Spustil sem se do nekakšnih kamnitih vrat, od koder se je začel spust po kolovozu. Mimo skal kraškega roba sem nadaljeval še slab kilometer, nato pa sem zavil na kolovoz, ki se je odcepil ostro desno nazaj. Sledila je prijetna vožnja po travnatem kolovozu, ki preči razgledne travnike, kasneje pa sem se po gozdni poti spustil do propadajoče železniške postaje Zazid. Nadaljeval sem desno v gozd, po gozdni cesti čez vas Brezec nazaj v Praproče. Prečil sem še travnike proti Črnotičam, ki resnično očarajo s svojimi kamnitimi ograjami.

Neraziskane zanimivosti v okolici: Zjat (Zazid), kjer stoji dobro ohranjen beneški obrambni stolp, iz katerega so se branili pred Avstrijci. Cerkev svete Trojice v Hrastovljah s taborskim obzidjem, ki je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Plešasta gora


21 februar 2020
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019