V staneh - Jureževa planina – Vošca - Galerše

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 22 km Vzpon: 1001 m

”Pa zakaj morem sedaj rinat kolo še na vrh Vošce? A ni dovolj, da odpeljeva Robe Twist?”: jamram in tarnam kot se za žensko spodobi. Ampak ne pomaga. Andrej je tiho oziroma se mi zdi, da pospeši tempo in se malo oddalji. Tako me ne sliši več in tudi nazaj ne gleda več. Pa ima mir in to še preden pride na vrh. :)

Izhodišče: 46.484943, 13.785294

Kranjska Gora.

Opis:
Najin krog je potekal takole. Iz Kranjske Gore sva se zapeljala mimo eko kampa do ceste na Korensko sedlo, nato pa pred sedlom zavila desno na makadamsko cesto. Sledila sva opaznim rumenim tablam z napisom Robe Twist. Po panoramski cesti sva se zložno dvigala in uživala v razgledih, še zlasti na Kranjsko Goro. Do vstopa na Robe Twist je minilo dve uri, midva pa sva jo mahnila še na vrh Vošce, kar je pomenilo še dodatno uro vzpona. Vrh Vošce je travnat, na njem pa so ruševine starega pastirskega stana. Ponuja najlepše poglede na Julijske Alpe. Z vrha sva se spustila po smeri pristopa, nato pa nadaljevala po gozdi cesti do vstopne točke proge Robe Twist.

Robe Twist je grajena gorsko kolesarska pot enoslednica. Odprli so jo lansko leto v okviru gorsko kolesarskega tekmovanja Trans Julius. Proga ima tri dele – meni najljubši zgornji del do prečkanja ceste, kjer je steza široka od pol metra do metra, ima soliden naklon in mehko podlago, skoraj nič korenin ali večjih kamnov.  Sledi zahtevnejši del pod cesto, ki je bolj strm in bolj zavit. Ko sva bila midva tam, je bil tudi moker. Par odsekov je bilo zame prestrmih in sem jih prehodila. Vendar tega ni veliko. Tretji del je najhitrejši, na koncu poln kamenja, konča pa se pri gostilni Srnjak. Ko jo zagledaš, si še bolj srečen kot si bil prej! :) Spust Robe Twista je dolg 3,6 km in premaga okoli 600 m višinske razlike.

Če si želiš gorsko kolesariti po ne preveč zahtevnih enoslednicah, potem je Robe Twist prava izbira zate. Če želiš zraven še lepe razglede na Julijske Alpe pa ti priporočava še skok na vrh Vošce.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Dovška Rožca


19 avgust 2019
Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Velika planina


22 april 2018