Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Mesto Nova Gorica z okoliško razgibano pokrajino, kjer se ravnine in rečne doline obdajajo z gričevnatim in gorskim svetom, ponuja zanimive izletniške točke, naravne zanimivosti in gorsko kolesarjenje Nad mestom se dvigata  sosednja hriba Škabrijel in Sveta Gora. Oba vrhova sta priljubljena med gorskimi kolesarji. Na območju je zarisanih več kolesarskih poti, ki so dostopne vse leto in primerne za gorske kolesarje z nekaj izkušnjami. Pripeljale te bodo do obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter navdušile s čudovitimi razgledi.

Add a comment
Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Našim krajem dajejo značilno podobo slikoviti hribi s cerkvijo na vrhu. Tak je tudi Hom, ki se dviga na robu Posavskega hribovja južno od Šempetra v Savinjski dolini. Homu daje poseben čar v tople barve odeta cerkev sv. Magdalene. Zgrajena je bila v drugi polovici 14. stoletja, okrog leta 1725 pa so ob njej postavili še ločen zvonik. Tik pod cerkvijo stoji Dragov dom na Homu.

Add a comment
Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Po parih kilometrih prestopimo slovensko-italijansko mejo in se zapeljemo po zamejskem Krasu. Vozimo po razglednih poteh, ki nam nudijo čudovit razgled na Tržaški zaliv. ​Približno na polovici poti se pri svetišču na Vejni/Monte Grisa obrnemo in se po notranjosti, skozi Opčine, gozd in čez gmajno vrnemo na izhodišče. Kras nam s svojo raznolikostjo in razgibanostjo terena nudi neomejeno možnosti kolesarjenja izven prometnih cest. Množičnost stezic, makadamskih poti in gozdnih cest se zdi kot pravi labirint po katerem raziskujemo zanimivosti te kamnite pokrajine.

Add a comment
Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka

Pobočje pod Javorjem, ki je z 1131m tretji vrh Zasavja ima teren, ki je idealen za gorsko kolesarjenje. Gozdovi z blago naklonino se nahajajo v neposredni bližini mest Trbovlje in Zagorje ob Savi, na povprečni nadmorski višini 1.000m. Traile bi lahko opisali z več pridevniki, a najbolje da jih preizkusite sami. Traili so primerni tako za začetnike kot tudi za mojstre gorskega kolesarstva. Elica, Javor, Poseka, Garaža in Jelovica so traili, ki sestavljajo trail center. Trije se začnejo na višini okoli 1000 m nad morjem, malo pod vrhom hriba Javor. Spuščajo se 150 nižje, še dva traila se končata 300 m nižje. Da niso vsi traili na glavo, kot bi si kdo mislil, eden celo ustreza opisu “flow trail” z imenom Elica in je primeren za vsakogar. Vse proge tečejo skozi smrekov gozd po vrhunski podlagi.

Add a comment
Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Resevna je hišni kucelj Šentjurja, ki je iz leta v leto bolj oblegan.. Z gozdom poraščen hrib v Posavskem hribovju sam od sebe ne ponuja posebnega razgleda, zato so na njenem vrhu z donacijami zgradili 20 metrov visok razgledni stolp, s katerega se odpira lep razgled na skoraj nepregleden labirint okoliških gričev in dolin, gozdnatih pobočij in cest, raztresenih domačij in gručastih vasi.  Zaradi kratkega in lahkega dostopa je hrib priljubljena izletniška točka. Ime je dobil po resju, ki ga je ogromno. Resevna je tudi prizorišče velike vojne zgodbe in pomembne zgodovinske epizode. Hrib je bil v času druge svetovne vojne namreč zatočišče partizanskih enot in kot priča spomenik na travniku pod vrhom, za mnoge tudi poslednje počivališče.

Add a comment