Črne njive – Velika Milanja - Gure - Kozlek - Črne njive

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 34,5 km Vzpon: 1032 m

Pivško kotlino je narava še posebej lepo obdarila.  Kraška polja so polna bruhalnikov in izvirov kateri napolnijo jezera ob večjih deževjih, ter ostanejo le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki  se je prilagodilo tem razmeram. Pivška presihajoča jezera so razporejena po celotni Pivški kotlini. Na zračni dolžini 15 kilometrov jih najdemo kar 17, kar je edinstveno v celi Evrop. Po teh krajih se je potikal tudi legendarni slovenski junak Martin Krpan.

Tura kolesarsko ni preveč zahtevna, zato pa nudi toliko več estetskih užitkov. Zaradi razgledov in izredno lepe narave priporočam obisk ob lepem vremenu.

Izhodišče: 45.644929, 14.207681

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustim na izvozu Postojna. Najprej sledim oznakam za Pivko, nato za Zagorje. Ker v Zagorju nisem našel primernega prostora za parkiranje sem se zapeljal do cerkvice sv. Martina v Šilentaboru, kjer se odpre pogled na Zgornjo Pivško kotlino z Javorniki in Snežniškim pogorjem, na Košansko dolino z Vremščico in v ozadju, na Nanos, Brkine in Italijo.

Opis:
Začetni del je lahek, kolesarim mimo izvira Pivke in skritega gradu Kalec. Dvorec Na Kalcu (narečno Kauc) je sezidal Jurij pl. Steinberg okoli leta 1620. Dvorec je dobil ime po krajevnem imenu kal, ki označuje plitvo kotanjo, mlako ali napajališče za živino. Naprej preko prostranih polj skozi vas Knežak. Koritnice obidem po kolovozu in se zapeljem v dolino pod Žlebovi po kateri je speljan makadam. Z doline na greben me pripelje pot, ki ni vozna v celoti. Spet se priključim na makadamsko cesto. Kolesarjenje po gozdu me pelje mimo lovske koče do vznožja Milanje. Travniki na vrhu so izredno bogati z raznovrstnimi in redkimi rastlinami. Z vrha se odpre pogled na velika, travnata prostranstva in zanimive borove gozdiče, posejane po pobočjih. Na vrhu Velike Milanje je okrogel betonski metrski steber, pred nami pa pot na Milanko, preko Volovje rebri. Severna pobočja so poraščena, južna pa pobarvana z zlato rumenimi posušenimi travami. Tja do Milanke grem preprosto po slemenu, po kolovozu. Z Milanke se spustim po stezici, ki se ob gozdni meji spušča v dolino, dokler ne pridemo na kolovoz. S širokega sedla med Turščakom in Milanko se strmo spustim do Šembij. Stara vojaška cesta pod visokimi stenami se začne v Podtaboru. Začetek je malo težje najti, ker so si domačini na začetku ceste postavili kegljišče. Ta pelje skozi 72 metrov dolg predor, izklesan v živo skalo vse do Šilentabora. Nekateri mu pravijo tudi Mussolinijev tunel, saj so ga med vojno zgradili Italijani, da so med sabo povezali pomembne vojaške objekte in točke. Na križišču štirih cest me strma siglca pripelje na greben. Dober kolovoz me po razgledni vzhodni strani grebena pripelje na izhodišče do cerkvice Sv. Martina.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Vremščica


21 oktober 2017
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019