Črne njive – Velika Milanja - Gure - Kozlek - Črne njive

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 41 km Vzpon: 1325 m

Svet, ki je danes poznan le divjadi, ovcam in pastirjem. Kolesarili smo po prostrani deželi severovzhodno od Ilirske Bistrice. S suhimi travami poraščena slemena, med katerimi se kot osamelci dvigajo skalnati vršički. Tihotno življenje vznemirjajo le piši vetov, kjer domujejo velike zveri in ujede (planinski orel, beloglavi jastreb). V letih med obema vojnama pa je tu potekala druga obrambna črta Alpskega zidu. Utrjena obrambna lokacija Velika Milanja, v italijanskih vojaških dokumentih imenovana “Monte Milonia”. Slikovita skupina devetih utrdb razpostavljenih po grebenu Milanje. Šlo za večje bunkerje, oborožene z mitraljezi. V nekatere je še vedno možno pokukati tudi danes, zato s sabo ne pozabite vzeti svetilke.

Izhodišče: 45.572335, 14.257379

Avtocesto Ljubljana – Koper zapustimo na izvozu Postojna. Sledimo oznakam za Ilirsko Bistrico. Na prvem krožišču v Ilirski Bistrici izberemo tretji izvoz. Po približno 200 metrih je smerokaz za Sviščake, ki nas bo usmeril levo. Pot se začne hitro vzpenjati in po 2,5 km zavijemo levo na trikotnem križišču v Črnih njivah. Tu je urejeno parkirišče in prijetna gostilna.

Opis:
Po hitrem štartu smo ugotovili, da nismo izbrali prave smeri. Zato smo malo kombinirali in prišli po dveh urah kolesarjenja na prvo zastavljeno točko. To je bila Velika Milanja (1099 m), od koder se razprostira pogled na Brkine, Čičarijo z Učko in Slavnikom, Vremščico, Nanos, Kvarnerski zaliv s Cresom ter dolino Pivke. Pogled proti vzhodu je omejen na prostrane gozdove Snežniške planote z najvišjim vrhom Snežnik (1796 m). Ob lepem vremenu je moč opazovati Julijske Alpe in celo italijanske Dolomite. Tu smo vstopili v dva bunkerja iz časa med obema vojnama. V enem smo se celo sprehajali po rovih. Po grebenu je veliko cest, ki so jih pretežno zgradili in opustili vojaki, zraven pa še kolovozov ter nekakšnih širokih dvojnih poti. Usmerili smo se proti drugemu cilju, ki je bil najlepši, pokrajina pod Velikim in Malim Razborjem. Travniki pobarvani z rumenilom posušenih trav in porasli z revnimi sušečimi se bori. Čakal nas je še tretji cilj Kozjek, na katerem je tudi planinski dom. Tu smo si privoščili malo počitka in čaj. Sledil je spust do Črnih njiv, kjer smo zavili na enoslednico, ki sem jo našel na internetu. Srečali smo lokalne gorske kolesarje, ki so nam prijazno pokazali še več enoslednic in nas popeljali po njih. Če bi jih radi spoznali tudi vi, se lahko v teh dneh udeležite drugega Bike Beer Festivala, ki bo med 17. in 19. majem 2019.

Neraziskane zanimivosti v okolici: Trnovski studenec, eden redkih, dragocenih vodnih virov na tem koncu, kjer lahko svežo vodo zajamete z lončkom.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Vremščica


21 oktober 2017
Na primorski Triglav - Slavnik


7 november 2018
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019