Trnje – Sveta Trojica - Palško jezero - Primož

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 31,8 km Vzpon: 1032 m

Kraji na Pivškem skrivajo mnogo zgodbic in legend. Pod Sveto Trojico je stala vas, kjer naj bi živel Martin Krpan, slavni vseslovenski junak v povesti pisatelja Frana Levstika. Na razglednem vrhu je že v davnem 17. stoletju stala manjša cerkvica, ki je propadla na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Pred desetletjem pa so jo ponovno obnovili in uredili, zato dokaj opazno izstopa nad Sevskim gozdom ob Nanoški planoti. Sveta Trojica je priljubljena pohodniška točka Pivčanov in obiskovalcev teh krajev. Je eden lepših naravnih biserov, ki privablja obiskovalce iz cele Slovenije in tudi iz tujine. Ob  lepem vremenu bo tvoj trud nagrajen s prijetnim razgledom na bližnje vrhove in vasi, morda pa bo segel vse do morja. Gol in le s travo porasel vrh Svete Trojice spominja na seneno kopico ali “lonico”, kot se je nekoč hrib tudi imenoval. Odkar so na vrhu sezidali romarsko cerkev Svete Trojice se je prijelo ime Sveta Trojica.

Izhodišče: 45.676117, 14.201616

Z avtoceste Ljubljana - Koper izberem izvoz za Postojno in pot nadaljujem proti Pivki. Sledim oznakam za Rijeka in Knežak do Radohove vasi, kjer poiščem prostor za parkiranje.

Opis:
Dostop na vrh Svete Trojice je možen z več strani, jaz sem izbral Radohovo vas pri Pivki. Začnem na asfaltni cesti proti naselju Klenik. Čez travnike po travniških poteh do Trnja in po makadamu mimo Petelinjskega presihajočega jezera v katerem se voda zadrži najdlje med pivškimi presihajočimi jezeri. Ko se posuši jezero, presahnejo tudi izviri. Čez travnike pod Okroglekom nazaj na makadam in na sedlo med Velikim vrhom in Sveto Trojico. Tu nadaljujem po poti proti vrhu. Pod vrhom se spet usmerim na makadamsko cesto in ta me pripelje na vrh. Vzpon na Sveto Trojico je poplačan s čudovitim razgledom po celotni Pivški kotlini in bližnjih vrhovih Snežnika, Nanosa, Vremščice, Planinske gore, v jasnem vremenu pa sega pogled vse do Jadranskega morja. Za srečo, preden se spustiš nazaj v dolino, pozvoni v zvoniku cerkve, ki stoji pred tabo. Vračam se levo mimo znamenja, ki označuje vrh, naravnost navzdol po travnatih pobočjih. Sprva strma pot se kmalu prične spuščati bolj položno. Ko pridem iz gozda nadaljujem po isti poti vzpona na sedlo. Najprej položna pot se prične spuščati bolj strmo. Pot postane tukaj precej razgledna. Lepo se vidijo hribi Javornikov in dolina Lačna. Stalno sledim poti do široke makadamske ceste. Pod makadamsko cesto je cesta po kateri se usmerim do Palškega jezera, ki je največje izmed vseh Pivških presihajočih jezer. Jezero ima dva zaliva Njivce in Ždink. Po travnatih kolovozih do pašnika, ki ga nisem upal prečkati. Vsi biki in krave so me gledale, zato sem izbral pot in potiskanje kolesa ob električnem pastirju. V vasi Parje prederem zračnico. Sprva sem mislil, da imam žeblja v plašču a se izkaže da gre za dva trna. Čakal me je še samo vzpon na Primožu, kjer so Italijani v 30-tih letih 20. stoletja zgradili mogočno podzemno utrdbo, ki je bila ena najbolj utrjenih točk v Alpskem zidu ob italijansko-jugoslovanski meji. Topniška utrdba na Primožu je bila poveljniška utrdba zaporne skupine utrdb okrog Pivke. Hrib pa ima že od nekdaj pomemben strateški položaj, saj je z vrha lepo vidna vsa Pivška kotlina. Še spust do izhodišča in domov.


Neraziskane zanimivosti: Park vojaške zgodovine, Šilentabor nad vasjo Zagorje, podzemna utrdba na Primožu - največja trdnjava vseh časov v Sloveniji.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Travnato carstvo pod...


9 maj 2019
Zapeljiva Milanka


10 januar 2020
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019