Dom na Smrekovcu - Smrekovec - Dom na Smrekovcu

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 8 km Vzpon: 617 m

Smrekovec je 1577 metrov visoka gora, ki jo najdemo v Kamniško Savinjskih Alpah. Gora je vulkanskega nastanka. Na vrhu je piramida in razgledna plošča z vpisno knjigo. Vrh je neporasel, zato si na njem vsak lahko najde svoj prostor za počitek. Pod Smrekovcem cca. 30 min se nahaja Dom na Smrekovcu, na nadmorski višini 1375 metrov. Prva koča je tukaj stala leta 1933, ki pa so jo leta 1942 požgali partizani. Novo kočo so nato odprli leta 1951. Povečavo in obnovo je dom doživel leta 1976 in takrat je tudi ta planinski dom dobil ime, takšnega kot ga nosi danes, torej Dom na Smrekovcu.

Izhodišče: 46.406060, 14.927545

Iz Šoštanja smo nadaljevali po asfaltni cesti v Bele vode. Za gostiščem Savinek smo zavili levo v smeri Sv. Križa. Po dveh kilometrih smo zavili levo čez most, proti kmetiji Sp. Brložnik. Parkirali smo ob cesti.

Opis:
Sledimo planinski poti, ki vodi na vrh Smrekovca mimo planinskega doma. Vseskozi nas spremlja megla in mraz. Na vrhu nas vendarle pozdravi sonce, kjer se tudi ogrejemo. Na vršnem hrbtu nad širokimi gozdnimi prostranstvi nam ne glede na sredogorske višine omogočajo obsežne razglede. Na jugu vidimo gozdna hrbta Dobrovelj in Menine planine, na zahodu skalno špico Ojstrice nad Dleskovško planoto, na severu Karavanke, Obir, Olševo, Peco in Uršljo goro, na vzhodu pa Pohorje in Paški Kozjak. Pogorje je prepredeno z mnogimi gozdnimi cestami, kolovozi ter označenimi in neoznačenimi stezami. Domačije segajo do 1200 m višine, v glavnem pa se ukvarjajo s spravilom lesa in živinorejo. Večina planin je opuščenih. Ves hrbet Smrekovca preči slovenska planinska pot, ki pride z Uršlje gore in se nadaljuje proti Raduhi. Spustimo se po grebenu proti Krnesu vse do velike jase pri kateri se začnemo spuščati čez Krumpaško planino. Spustimo se do ceste, ki nas popelje nazaj na dom, kjer si privoščimo topel čaj. Spust nadaljujemo, gledano navzdol po levi strani jase pod domom, kjer se nato priključimo cesti in planinski poti.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prednovoletna Deska


8 januar 2021
Planina Javorje


4 februar 2018
Dleskovškova planota


10 december 2017