Pl. Podvežak - Inkretov studenec - Tolsti vrh - Pl. Podvežak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 14,5 km Vzpon: 1090 m

Dleskovška planota je zelo priljubljena med pohodniki in v zimskem času tudi med turnimi smučarji, saj ponuja kar nekaj spustov z vrhov. Poleti prepredena z uhojenimi brezpotji, pozimi pa osamljeni raj za turne smučarje. Spusti z običajnih smeri so dobro vozni in nezahtevni. Turno smučanje ni le osvojitev enega od vrhov ali sedla, je tudi pravo malo potovanje na smučeh in zimska pravljica s čudovitim razgledom. Naša odločitev je bila, da se povzpnemo na Tolsti vrh s strani Vodotočnika. Z vrha spustimo v smeri proti planini Podvežak.

Izhodišče: 46.329981, 14.693343

Avtocesto  Maribor – Ljubljana smo zapustili na izvozu Šentrupert in sledili oznakam za Logarsko dolino. V Lučah smo zavili levo za Podvolovljek. V usmerimo se proti kmetiji Planinšek in parkiramo na zadnjem križišču za omenjeno kmetijo, kjer je cesta malo razširjena. Če je snega malo, se zapeljemo višje proti parkirišču pod planino Podvežak.

Opis:
Po 300m od križišča, kjer smo parkirali zavijemo levo na jaso is sledimo poseki do ceste. Nato po njej do gozdne ceste, kjer zavijemo desno v gozd, ki nas pripelje do planine Podvežak. Tukaj nas pričaka sonce in mir. Vzamemo si trenutek za nastavljanje soncu in počitek. Pri koči smo zavili desno v hrib in se skozi gozd začeli vzpenjati v okljukih. Vseskozi smo sledili utrjeni poti predhodnih smučarjev in pohodnikov, mimo Inkretovega studenca, ki se nahaja pod Tolstim vrhom. Vse je prekrito z belo preprogo. Pot se je nadaljevala z nekaj krajšimi vzponi in spusti do Vodotočnika. Pozimi je jezerce pod ledom, zato ni videti srčaste oblike. Na planini stoji tudi pastirski stan. Vzpnemo se na vrh Deske, kjer stoji ogromen možic. Vrh ponudi čudovit razgled in navdušuje z mirom ter pravljično podobo. Na zahodu so Mokrica, Kompotela, Vrh Korena, Kalški greben, Kalška gora, Grintovec, Babe, Planjava, Škarje, Ojstrica, Mala Ojstrica, Tolsti vrh, Velika Zelenica, Veža in Dleskovec. Če je razgled dober, se nam pokaže tudi Olševa. Odločimo se, da se še vzpnemo na Tolsti vrh, ki nudi še boljši razgled. Spustimo se direktno navzdol po jugo-vzhodnem pobočju, kjer se nekaj pod sedlom začne in ves čas vleče rampa poševno navzdol, tako da se je v glavnem mogoče ogniti strmejšim pobočjem. Vseskozi smo se držali smeri proti planini Podvežak. Spust ni bil zahteven, po vrhu odjužen sneg, spodaj pa trda podlaga, pravi užitek. Potepanje po Dleskovški planoti človeka popelje v samotne in krasne kraje.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Puhec na Raduhi


22 januar 2021
Kristalno beli sneg


5 februar 2021
Dleskovškova planota


10 december 2017