Cruz Grande – Fataga - Arteara - Degollada de La Yegua - Maspalomas

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: E - Gran Canaria Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 26 km Vzpon: 364 m

Zaradi prijetne klime, edinstvenih poti in dih jemajoče pokrajine, Gran Canario uvrščajo med najboljše evropske destinacije za gorsko kolesarjenje. Ima 32 naravnih zavarovanih območij, 8 naravnih rezervatov in več kot 100 avtohtonih rastlinskih vrst. Dobro je znano, da je Gran Canaria s 128 plažami in povprečno temperaturo 24 °C skozi celo leto idealen kraj za kolesarjenje. Ture se v večini primerov začnejo z vrhov gora na približno 1500 metrih nadmorske višine in končajo na peščenih plažah. V zaledju oceana je velika mreža poti, obdana z borovimi gozdovi, na katerih lahko uživaš v gorskem kolesarjenju.

Izhodišče: 27.930126, -15.598428

Avtocesto Las Palmas – Maspalomas zapustimo na izvozu Fataga. Sledimo oznakam za naselje Tejeda. Peljemo se skozi naselja Fataga in San Bartolome de Tirajana. Izhodišče je na sedlu Cruz Grande. Tura ni krožna, zato je potreben prevoz do izhodišča.

Opis:
Na turo sem se odpravil z agencijo – s sabo nisem imel kolesa, prav tako terena nisem poznal. Še preden smo se odpravili na Kanarske, sem pregledal agencije, ki ponujajo vodene ture po Gran Canariji. Za izbrano agencijo sem se odločil na na podlagi vsebine in slik na spletu (grancanaria mountainbike). Po nekaj e-mailih smo uskladili termin, ki je bil potrjen po predhodnem plačilu avansa v višini 45 eur (plačati sem moral preko PayPal računa). Uredili so mi tudi izposojo kolesa (Specialized Stumpjumper 29" za 42 eur) in čelade (3 eur). Vodenje je stalo 95 eur. Če bi bil sam, bi mi zaračunali dodatnih 50 eur. Na srečo se mi je pridružil Johan iz Švedske tako, da nisem imel teh dodatnih stroškov.


No, sedaj pa še malo o turi, ki smo jo odpeljali. Imenujejo jo Fataga supermountain tour. Tura kot že omenjeno ni krožna. Spustili smo se za 1.443 m in prevozili 26 km. Z avtomobilom so nas odpeljali na razgledno točko Mirador Degollada de Cruz Grande. Nastavili smo si sedeže in amortizerje. Prvi del je vožnja po pohodniški poti, kjer je veliko stopnic in skal, ki spominjajo na vulkansko naravo otoka. Sledil je manjši vzpon po požarni cesti in potem se je začelo. Vijuganje po singlah s krajšimi tehničnimi odseki, medtem ko se je okoli nas vegetacija hitro spreminjala. V daljavi smo gledali ocean in se potopili v edinstven palmov in bambusov gozd. Z nekaj potiski pedal smo dosegli vasico Fataga, kjer smo se ustavili v tipični restavraciji (Restaurante El Labrador) in si povrnili energijo ter izmenjali občutke. Po priporočilu sem si naročil črne testenine z morskimi sadeži. Njam... nadaljevali smo z vzponom po makadamu in občudovali pokrajino. Spust po singli do dna kanjona Fataga in 6,5 km vzpon po asfaltu do razgledne točke Mirador Degollada de La Yegua, od kjer je odličen pogled na kanjon, ki smo ga prevozili. Zadnjih 8 km je najslajših. Najprej strm spust čez kamniti most, nato hitro pretočen odsek med kaktusi, gor in dol čez drn in strn vse do Maspalomasa. Turo smo končali tik za vogalom peščenih sipin Maspalomas in se sprostili z ledeno hladnim pivom.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.