Untere Valentinalm – Valentinalmtorl - Wolayersee - Untere Valentinalm

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: A - Koroška Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 13,5 km Vzpon: 1123 m

Hodiva proti sedlu in zaslišiva prav posebne žvižge. Bili so žvižgi svizcev. Z njimi se med sabo opozarjajo na nevarnost. Poskušava jih posnemati, a zaman. Ozirava se po vsej prostrani pokrajini in iščeva, če bi kje pokukal kakšen svizec. Kar nekaj časa vse zaman. Ampak žvižgi pa skozi okoli naju. Kot da naju nekdo malo heca. Skrivajo se in žvižgajo. Hodiva naprej proti sedlu, prehiti naju zagnana planinka, katere tempo želim ujeti in pozabim na svizce. Znojim se na polno, sopiham za njo in naenkrat mi izgine izpred obzorja. Še se trudim, da bi jo ujela, ko jo naenkrat zagledam izza ovinka in vidim, kako me čaka in kaže na nekaj. Pridem bližje in zagledam. »Na levi! Še eden zadaj! Pa še en na desni.«: nasmejano poudarim. Trije svizci, mladiči so kukali iz skal čisto ob planinski poti. To je bil le cherry on the cake za današnji dan. Pravi cake pa je bilo jezero, nekje v tišini med gorovji, toplo in veliko, čisto in mamljivo. Ob njem bi lahko preživela čisto cel dan. Točka zen - za danes odkrita.

Izhodišče: 46.622408, 12.929579

Parkirišče pri koči Untere Valentinalm.

Kampirala sva na Weiseensee-ju, kamp Seecamping Muller. Tako sva imela do izhodišča le eno uro vožnje.

Prav tako je iz Kranjske Gore le ura in pol vožnje do izhodišča. Čez mejni prehod Korensko sedlo se spustimo v Avstrijo. V prvem večjem križišču nadaljujemo levo v smeri proti vasi Arnoldstein. V omenjeni vasi bomo prišli do krožišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Hermagor. Pri kraju Kötschach nadaljujemo levo v smeri Passo Monte Croce Carnico. Tej cesti sledimo 8 km, nato zavijemo desno proti  Almgasthof Valentinalm - Plöcken. Kmalu pridemo do parkirišča pri koči Untere Valentinalm.

Opis:
Od koče Untere Valentinalm poteka gorska cesta do koče Obere Valentinalm. Je makadamska, dokaj položna in zaprta za javni promet. Začela sva po cesti, ki pa sva jo kmalu zapustila in zavila desno na planinsko pot. Nekajkrat sva prečkala cesto, nato zavila v gozd in v slabi uri prispela do koče Obere Valentinalm. Ta koča je bila zaprta. Nadaljevala sva po dobro označeni stezi mimo planine, na kateri se je pasla živina. Nato sva se začela vzpenjati proti sedlu, ki sva ga dosegla v dobri uri. Sedlo je na višini 2138 m. Iz sedla so tri poti – desno na Rauchkofel, levo je zelo zahtevna plezalna pot na Monte Coglians, naravnost pa je bila najina pot do jezera Wolayer See. Spustila sva se za 178 m in prispela do jezera. Ob jezeru je velika in zelo lepa koča Wolayerseehutte – priporočava za kosilo.  Celotna pot je tehnično nezahtevna in lepo označena.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.