Planina Osredek – Planjava - Kamniški vrh - Planjave

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 7 km Vzpon: 650 m

Kamniški vrh se ne more pohvaliti z višino, zato pa razgled z njega ne zaostaja za tistim, ki se nam odpre z njegovih precej višjih sosedov. Njegova lega v predgorju Grintovcev omogoča enkratne poglede proti severu in jugu. Je eden slikovitejših slovenskih vrhov, visok 1256 metrov. Od vasi Klemenčevo je pot do vrha razgibana, zelo razgledna in prijetna. Ker je obrnjena na jug, jo je bolj primerno obiskati jeseni ali spomladi.

Izhodišče: 46.277387, 14.575666

Avtocesto Maribor – Ljubljana zapustimo na izvozu Domžale in se usmerimo proti Kamniku. Peljemo se skozi Kamnik (proti Kamniški Bistrici) in nadaljujemo proti Stahovici, kjer zavijemo levo za Županje Njive in se peljemo skozi vas Bistričica proti vasi Klemenčevo. Za tablo, ki označuje omenjeno vas smo pozorni na cesto, ki zavije desno čez potok proti vasi Slevo. Zapeljemo se naprej skozi vas do manjšega kamnoloma, kjer parkiramo.

Opis:
S parkirišča nadaljujemo do razpotja, kjer nadaljujemo po levi poti, kamor nas tudi usmerja pohodna tabla. Hodimo po kolovozu med pašniki in se zlagoma vzpenjamo. Po približno 20 minutah hoje se pot položi. Pred nami se odpre širok travnik pod pobočji Kamniškega vrha in Planjave. Nadaljujemo naprej do razpotja, kjer nas pohodna tabla usmerja levo na Kamniški vrh in Planino Osredek. Sledimo dobro uhojeni poti v gozd. Hitro pridemo iz gozda in hodimo po ovinkasti, ozki dokaj strmi poti. Prečimo grapo, kjer je nekaj klinov za lažje napredovanje po izpostavljeni poti. Sledimo poti skozi strma pobočja. Preidemo v gozd mimo razpela do planine Osredek. Pri pastirski koči zavijemo desno na uhojeno pot, ki nas pripelje na greben Kamniški vrh – Planjava. Izberemo lepšo pot po grebenu, ki je bolj razgledna in slikovita. Po ozki pešpoti se sprehodimo po zlato rumenem travnatem grebenu najprej na Planjavo in še za tem na Kamniški vrh. Z vrha nadaljujemo naprej po grebenu  mimo zasilnega bivaka in se ustavimo pri klopci na razgledišču. Spustimo se po strmem in izpostavljenem robu grebena do še enega razgledišča s klopco, kjer se usmerimo ostro desno. Prečimo strma, travnata pobočja Kamniškega vrha. Pot nas vodi skozi manjši gozd, kjer gremo čez leseno stopnico. Spustimo se na odprt širok travnik, sledimo naši poti vse do razpotja, kjer smo ob vzponu zavili levo proti Kamniškemu vrhu. Od tu se do izhodišča vrnemo po poti vzpona.

Neraziskane zanimivosti ob poti: Korošaški slapovi, soteska potoka Potok in dolina Korošice.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ratitovec na Prešernov dan


10 februar 2019
Golica, gora belih narcis


23 julij 2019
Nad oblake, čez Ježa


26 avgust 2019