Dom na Zelenici – Suho ruševje - Palec - Dom na Zelenici

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 10,5 km Vzpon: 1001 m

Vrh, na katerem stoji križ in se nam odpre lep razgled na severno stran Vrtače mu pravimo Palec. Zame je bil to prvi vzpon na ta vrh, zadnji del vzpona po grebenu je pika na i.

Izhodišče: 46.432098, 14.259763

Zapeljemo se proti mejnemu prehodu Ljubelj in malo pred predorom zavijemo levo na parkirišče, pod staro žičnico. V primeru, da tu ni prostora lahko parkiramo pod starim hotelom.

Opis:
Napovedan je bil lep sončen dan in komaj smo čakali, da spet zaužijemo gorski zrak. Od parkirišča smo jo ubrali najprej kar po cesti. Ker pa je bila spolzka, smo  menjajoče hodili po travniku desno in levo. Pred staro kočo na Vrtači smo zavili desno na cesto pod grebenom Ljubelščice. V iskanju manj spolzke podlage smo vijugali levo in desno vse do koče na Zelenici. Po petnajstih minutah hoje smo na desni strani zavili desno na pot (ni označeno), ki se skozi rušje požene navzgor. Pot se ovija okoli vrtač in nam levo odpira pogled na Vrtačo, desno pa na greben Palca. Na polovici poti skozi Suho ruševje smo se usmerili bolj desno proti škrbini Žleb, ki je med Palcem in Zelenjakom, od koder vodi pot desno na vrh. Sneg je bil na vrhu odjužen, zato smo se odločili za vzpon brez derez in cepina. Zadnji del je bil zahtevnejši. Zasnežena steza poteka preko melišča in prečka nekaj hudourniških strug do skalne police. Skočili smo čez skalni greben in levo, v krajših okljukih na vrh.  Na vrhu je križ, na katerem piše Zelenica in žig, na katerem pa piše Palec. Slovensko Palec, avstrijsko torej Zelenica. Razgled z gore je lep, razprostira se na Vrtačo, Begunjščico, Zelenjak in dolino Suhega ruševja. Pri sestopu smo se odločili, da si nadenemo čelado, dereze in cepin. Pot je bila kopna samo na skalni polici, kjer so dereze jokale od praskanja po skali. Dereze smo pospravili v nahrbtnik na škrbini Žleb. Sonce nam je prijetno grelo obraze vse do izhoda iz Suhega Ruševja. Na koči smo si privoščili čaj in še nekaj božične potice, ki smo jo imeli s sabo. Sestop po cesti je bil spolzek, vendar še obvladljiv.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Zapeljivi greben Begznjščice


6 marec 2019
Pred mogočno kuliso...


21 februar 2019
Ratitovec na Prešernov dan


10 februar 2019