Mangartsko sedlo - Mangart - Mangartsko sedlo

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: zelo težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 7,6 km Vzpon: 842 m

Mangart je ena najveličastnejših gora v Julijskih Alpah. Južna pobočja so travnata, prekinjajo jih številno skalovje in grape, na severni strani pa se prepadno spušča v strmi steni, kjer je speljana 'ferrata' Via Italiana ena izmed najtežjih zavarovanih in tudi najbolj strmih in izpostavljenih poti v Julijskih Alpah. Najbolj pogosto izhodišče za vzpon je Mangartsko sedlo. Makadamsko cesto so naredili Italijani leta 1938. Ne boste verjeli, ampak za gradnjo so potrebovali samo 8 mesecev in 500 mož. V nasprotju z gradnjo ceste na Vršič se tu pod Mangartom ni zgodila prav nobena hujša delovna nesreča. Je najvišje ležeča cesta v Sloveniji, saj se konča na 2055 metrih nadmorske višine. Na dolžini 12 kilometrov ima 17 zavojev, pelje skozi pet predorov, konča pa se z znamenito cestno pentljo.

Izhodišče: 46.437040, 13.639608

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberemo izvoz Jesenice - zahod. Preko Kranjske Gore, Rateč, italijanskega Trbiža/Tarvisio, mimo Rabeljskega jezera in prelaza Predel. Tik pod Predelom zavijemo levo na označeno cesto proti Mangartskem sedlu. Cesta je plačljiva, ozka in nas pripelje povsem pod vznožje Mangarta. Med vožnjo se nam ponujajo čudoviti razgledi na bližnjo in daljno okolico. Cesta je privlačen cilj za motoriste in kolesarje. Je najlepša gorska cesta v Sloveniji. Cesta na Mangartsko sedlo je vzdrževana okvirno med majem in novembrom, obratovalni termin pa se lahko nekoliko zamakne zaradi zimskih razmer. Na sedlu poiščemo primerno mesto za parkiranje. Pozimi ob primernih vremenskih razmerah se je možno udeležiti organiziranega sankanja, s startom na 1450 metrih in približno 2 kilometrskim spustom 170 višinskih metrov. Sankaška proga velja za eno najboljših v Sloveniji in je vsekakor vredna obiska.

Opis:
Zaradi kratkega in razmeroma lahkega dostopa, je Mangart zelo obiskan, privlači pa tudi zaradi imenitnega razgleda. Z vrha je lep razgled na Zahodne Julijce, kot na dlani sta Viš in Montaž pa tudi drugi vrhovi vzhodnih Julijcev. Z Mangartskega sedla vodita na Mangart dve smeri, slovenska in italijanska. Z Mangartskega sedla do vrha Mangarta je okoli 800 višinskih metrov, kar pomeni dobri 2 uri vzpona. Mi smo se povzpeli po slovenski smeri, ki je zavarovana plezalna pot in sodi med zahtevne. Italijanska je lažja zato smo to smer izbrali za sestop. Sledimo markirani poti do označenega razcepa (napis na skali), kjer gre slovenska pot desno in italijanska pa levo. Že takoj ob vstopu v steno so izpostavljenimi prehodi, težji detajli so nas čakali nekoliko višje. Teren je ponekod precej krušljiv, zato smo pozorni, da ne prožimo kamenja. Pot je bila mokra in spolzka, višje pa tudi sneg, ki smo ga obšli po desni strani. Vseskozi sledimo markacijam in brez orientacijskih težav dosežemo vrh, kjer stoji lesen križ. Zaradi nizke oblačnosti razgleda ni bilo. Nič zato, pa drugič. Kot sem že omenil sestopimo po italijanski poti. Pot se sprva spušča po slovenski strani. Pot vsebuje nekaj prehodov, ki so zavarovani z jeklenicami, a niso pretirano izpostavljeni. Mangart obidemo po njegovi severni strani in se nato združimo s potjo vzpona, po kateri se vrnemo nazaj na Mangartsko sedlo. Za nas je bila obvezna uporaba plezalnega pasu, samovarovalnega kompleta in čelade.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Zapeljivi greben Begznjščice


6 marec 2019
Pred mogočno kuliso...


21 februar 2019
Prvič na Palec


6 januar 2019