Reggio Di Calabria – Orti - Reggio Di Calabria

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Kalabrija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 16 km Vzpon: 722 m

Provinca Reggio Calabria ima najvišjo gostoto prebivalstva v regiji. Nahaja se v osrčju Sredozemskega morja, med morsko obalo in gorami dežele, bogate z okusi in barvami. Na zahodu gleda na Tirensko morje, na jugu in na vzhodu Jonsko. Značilnost tega območja so terase zgrajene na hribih, ki se dvigujejo nad morjem. Levo in desno polno ogromnih kaktusov opuncijev in starih oljk. Opuncijam (Fichi d'India) pravimo tudi indijske smokve, to je plod kaktusa. Posamezen sadež je navadno dolg približno sedem centimetrov, lupina je zelenkaste barve, meso čudovito oranžno rožnate barve, njegova tekstura pa podobna meloninemu. Meso je po okusu zelo sladko in aromatično. Zaradi mešanice morja in gora je provinca Reggio Calabria raj za dejavnosti v naravi. Pot je panoramsko, geografsko in vegetacijsko zelo zanimiva in raznolika.

Izhodišče: 38.133629, 15.677127

Po avtocesti Ljubljana – Trst – Benetke – Bologona – Rim – Neapelj – Cosenza – Reggio Calabria. Parkirala sva, kar na malo širšem delu makadamske ceste malo naprej od zadnje hiše.

Opis:
Pot vodi skozi pokrajino poraščeno z ogromnimi kaktusi opunciji. Trenutno je pokrajina obarvana v vijolično barvo. Naj prej se strmo vzpneva skozi majhno vasico, potem pa se začneva uživati v barvah narave. Levo in desno ogromni kaktusi opunciji s sploščenimi vejami imenovanimi lopatami polni bodic. Ko se dvigneva malo višje se pokrajina obarva vijolično. Prečiva greben in po vijugasti poti do majhne italijanske vasice Orti, nazaj pa mimo pašnikov in po ozki prelepi pastirski poti v dolino.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.