Passo di Alpisella - Casine di Trela - Passo Trela

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6,5 h Dolžina: 37 km Vzpon: 1038 m

Livigno se nahaja na severu Italije, stisnjen med Avstrijo in Švico, in obdan z mogočnimi tritisočaki. Mesto leži na višini 1.800 metrov v 12 kilometrov dolgi dolini. Tu sta kar 2 bikeparka in vsa potrebna dodatna infrastruktura ter spremljevalne dejavnosti od izposoje opreme, dogodkov itd. Mesto ima poseben davčni status kot brezcarinsko območje. Ni DDV-ja. Ta status ima zaradi dostopnosti in večstoletna zgodovina revščine v regiji. Daleč od tega, kar lahko mesto ponudi sedaj. Livigno spada med elitno družbo destinacij vse vrste kolesarjenja. Življenje v mestu je drago, kar se pa tiče trgovin je pa ravno nasprotno.

Izhodišče: 46.528101, 10.127536

V smeri Celje – Dravograd – Griffen - Celovec – Beljak – Bolzano – Prelaz Stelvio – Livigno.


Opis:
Po kolesarski poti se pripeljemo do jezera Livigno. Prvi od treh vzponov se začne z vzponom na Passo di Alpisella. Prvi del do lesenega mostu ni preveč zahteven saj je pot je široka. Po mostu se naklon zelo poveča. V najtežjem odseku se postavi pokonci in ti ne da dihati. Ko pridemo na vrh prelaza Alpisella, se na koncu vzpona odpre fantastičen pogled na gore, pašnike in jezerce Alpisella. To je dolina, kjer izvira reka Adda. Od tu do Cancanskih jezer je vse navzdol. Na določeni točki zavijemo na stezo, ki poteka vzporedno z glavno cesto. Fantastičen spust, ki je zabaven in nikoli nevaren. Lepa pot vodi do obale jezera S. Giacomo. Skupaj z jezerom Cancano tvori velik umetni rezervoar. Sledimo oznakam, ki nas ob jezeru pripeljejo po makadamski cesti do Rifugio Ristoro San Giacomo, kjer se ustavimo na kavi. Nadaljujemo po dolini Pettini. Tu se začne drugi vzpon na Alpe Trela. Ko klanec postane zahtevnejši, se odpre čudovit razgled na dolino in jezera Cancano. Nato nadaljujemo po rahlem pobočju in prispemo do Malga dell’Alpe Trela,  kjer se nahaja čudovita kmečka hiša, ki je cilj številnih kolesarjev. Nahajamo se v središču narodnega parka Stelvio. Takoj na desni se prikaže veličastna in čudovita travniška dolina Alpe Trela, kjer v središču stoji istoimenska koča. Kraj očarljive harmonije, kjer se odtenki zelene gibljejo v nedogled, je zagotovo eden najlepših visokogorskih krajev v Alpah. Od tu se odpravimo na prelaz Trela, ki nas bo pripeljal nazaj v Livigno. Čaka nas še tretji in zadnji vzpon na Passo Trela. Pokrajina je še vedno značilna za gorske pašnike. Ko prečkamo prelaz, se začne lepa pot dolga približno 13 km, ki nas pripelje nazaj v Livigno. Z eno besedo: lepo!

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Kaktusova pot


14 oktober 2019
V kraljestvu Zlatega orla


14 september 2019
Očarljivi park Sila


23 september 2019