La Pare – Monte della Neve - Alpe Mine

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6,5 h Dolžina: 30,5 km Vzpon: 1325 m

Pot, ki jo opisujem je ena najbolj znanih in najlepših v Livignu, primerna za vsakogar. Vije se po čudovitih pobočjih v visokogorskem okolju. Začetek poti se nahaja v Livignu, lahko izbiraš s katere točke začneš. Mi smo jo ubrali kar iz apartmaja. Za vse, ki ne marate vzponov je na voljo gondola Mottolino, ki te brez težav pripelje do vrha.

Izhodišče: 46.528111, 10.127528

V smeri Celje – Dravograd – Griffen - Celovec – Beljak – Bolzano – Prelaz Stelvio – Livigno.


Opis:
iz mesta do spodnje postaje gondole Mottolino in od tam po makadamu strmo navzgor po trailu/makadamu ob križevem potu do sedla Eira. Nadaljujemo po zgornji grebenski poti do razgledišča na vrhu la Pare. Na poti smo imeli spektakularen razgled na dolino Livigno in Trepalle. Če se uzreš v nebo in z malo sreče tudi zagledaš bradatega jastreba, ki je ena najbolj fascinantnih ptic v tej alpski pokrajini. Vrnemo se nazaj do sedla Eira in se začnemo vzpenjati po makadamski poti proti vrhu Monte della Neve, kjer stoji oddajnik. Na poti se za krajši čas ustavimo na zgornji postaji Mottolino, kjer je tudi restavracija. Z vrha Monte della Neve se spustimo do Monte Sponda in po enoslednicah do koče Camanel. Tu se začne dolga enoslednica neprekinjenih vzponov in spustov, ki nas po pobočju vodi do pastirske hiše Baitel del Motton de'll Al. Pri pastirski hiši je izvir, kjer si lahko dopolnimo vodne zaloge. Pot je prehodna brez večjih težav, medtem ko so kratki odseki v na določenih točkah izjemno zahtevni in jih lahko premagajo le najbolj kondicijsko pripravljeni. Brez problema jih lahko premagamo ob kolesu. Na tem odseku bomo srečali nekaj razpotij, ki nas lahko pripeljejo do Livigna, izogibali smo se jim vedno v levo. Spustimo se v dolino Val delle Mine, prečkamo potok in nato po trailu ob potoku v dolino Tresenda. Po makadamski prečki ali kolesarski stezi nazaj v mesto.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Passo di Alpisella...


24 december 2021
V kraljestvu Zlatega orla


14 september 2019
Val Federia


14 januar 2022