Ihan – Murovica - Sp. Boštanj

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 31,8 km Vzpon: 758 m

V Domžalah in okolici imajo res čudovite kolesarske poti, na katere še pomislil nisem. Tudi za malo bolj zahtevne ljubitelje gorskega kolesarjenja. Pokrajina ima številne hribčke, ki jih je vredno obiskati. Preko njih poteka tudi Domžalska pot spominov, ki obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke. Pot, ki smo jo prevozili ima dva težja vzpona, če ju ne premagaš na kolesu pa ju sigurno ob kolesu. Osvojili smo tudi vrh Murovice, kjer stoji zvonček želja. Prevožena pot ima vsake podlage po nekaj, največ pa je enoslednic zaradi kateri smo prišli.

Izhodišče: 46.166441, 14.604938

Z avtoceste Maribor - Ljubljana izberem izvoz Domžale. Sledimo oznakam za Vir, Količevo in Škrjančevo. V prvem križišču za papirnico v Količevem zavijemo levo in poiščemo parkirišče v športnem parku Škrjančevo.

Opis:
Pedala začnemo potiskati po poti ob Kamniški Bistrici. Pot je res lepo vzdrževana, v velikem delu pa je danes že speljana po obeh bregovih reke Kamniške Bistrice, ki nam nudi prijetno ohladitev. Peljemo se preko Domžal v Ihan. V centru Ihana zavijemo proti Brdu, kjer se začne cesta vse bolj in bolj vzpenjati. Zavijemo v gozd proti Dobrovljam in Oklem. Na Oklem je grobišče in spominsko obelež-je, ki pričata o tragediji davnega leta 1944. Ustavimo se na točki, kjer imamo pogled na Sv. Trojico s kuliso Kamniško-Savinjskih Alp v ozadju. Čaka nas še vzpon na Murovico. Vzamemo si čas za počitek in malico. Naredimo nekaj fotografij in pozvonimo na zvonček želja. Spustimo se nazaj proti vrhu Sv. Trojice, proti Oklem čez Brdo v Zg. Boštanj, kjer se enoslednice končajo. Nazaj na pot ob Kamniški Bistrici do izhodišča.

Neraziskane zanimivosti: cerkev Tabor nad Ihanom, spomenik Oklo, Sv. Trojica, Murovica, grad Tuštanj, grad Krumperk ki je dal Domžalam Adama Ravbarja, Železna jama, ki je za raziskovanje lepot stalagmitov in stalaktitov.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Carska planina Grajščica


20 oktober 2019