Zabrdo – Zali log - Planinski dom Petrovo brdo - Možic - Lajnar

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 30,5 km Vzpon: 901 m

Vrh Bače je visok 1273 m in se dviguje nad vasjo Podbrdo. Leži točno na meji z Gorenjsko. Hrib ima tudi nekaj vojaške zgodovine in še danes so ohranjeni rovi iz tistega časa. Na vrhu je postavljena koča, razgled pa nam seže na sosednje vrhove. Tu je nekdaj potekala glavna tovorna pot, ki so jo premagovali s konji in peš. Ko je bila leta 1906 dokončana bohinjska železniška proga s predorom, se je promet prestavil tja, gorske poti pa so ostale v uporabi gozdarjem, planincem in vse bolj tudi gorskim kolesarjem.

Izhodišče: 46.275144, 13.953794

Na avtocesti Ljubljana – Jesenice izberemo izvoz Lesce in sledimo cesti proti Bledu. Nato nadaljujemo proti Bohinjski Bistrici, kjer poiščemo primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Vzpon po asfaltirani cesti iz Bohinjske Bistrice je zmeren z izjemo nekaj krajših odsekov tehnično nezahteven. Nekaj 100 m pred Soriško planino zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se najprej rahlo spušča, po približno 3 kilometrih rahlega vzpenjanja in krajšega položnega spusta pripelje do majhnega parkirišča, kjer zavijemo levo na kolovoz do lovske koče. Po krajšem vzponu na levo po vojaški mulatjeri se nam na neporaščenem grebenu odpre izjemen razgled na Baško grapo, Porezen in Črno prst. Spustimo se v smeri koče in nadaljujemo po poti pod njo, kjer je začete strm in spolzek. Nadaljujemo po 8 kilometrov dolgi gozdni mulatjeri, ki poteka večinoma po širokih in preglednih gozdnih poteh, nekaj bo tehnično zahtevnih delov. Zaključimo v Podbrdu, kjer počakamo vlak naložimo kolo v kolesarski vagon in se skozi bohinjski predor vrnemo na izhodišče v Bohinjsko Bistrico.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Carska planina Grajščica


20 oktober 2019