Planina Zajamniki – Goreljek - Planina Zajavornik - Uskovnica

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3 h Dolžina: 24,5 km Vzpon: 617 m

Planota Pokljuka je prekrita s prostranimi smrekovimi gozdovi, gozdne površine pa prekinjajo posamezne planine, na katerih se v poletnem času pase živina. Pokljuka je bila nekdaj poraščena z bukovo-jelovim gozdom in alpsko smreko. Pred okoli 200 leti so ta gozd izsekali in iz lesa kuhali oglje za mnoge fužine v Bohinju. Pri kasnejšemu obnavljanju gozda so dajali prednost predvsem smreki, ki je postopoma povsem prevladala. Zdaj prevladujejo smrekovi gozdovi in pašniki, površje pa prepredajo tudi skrita brezna, vrtače in manjše doline.

Izhodišče: 46.345622, 13.923587

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izbereva izvoz Bohinj - Pokljuka. Slediva oznakam za Pokljuko. Parkirava na Rudnem polju pri Športno-rekreacijskem centru.

Opis:
Čudovit kolesarski krog po planoti Pokljuka začneva pri Koči na Uskovnici. Najprej se vzpneva, do markantnega križišča, kjer se prične kratek spust mimo planine Praprotnice nato pa se začneva vzpenjati proti planini Zajamniki. Po vzponu doseževa eno najlepših pokljuških planin. Med idiličnimi pastirskimi stanovi prečiva planino. Nadaljujeva mimo planine Konjska dolina. Čez gozd pelje lepa makadamska cesta do vasi Goreljek, kjer sva prispeva na asfaltno cesto. Zavila sva levo in nadaljevala proti planini Zajavornik. Planina se nahaja v osrčju Pokljuških gozdov. S planine, na kateri stoji večje število pastirskih stanov se nama odpre lep razgled na Viševnik, Mali Draški vrh ter večino vrhov nad planino Lipanca. Počasi se vzpenjava do najvišje točke mimo kamnoloma in Rudnega polja nazaj na izhodišče. Pot naju je vodila po gozdnih cestah med pravljičnimi pokljuškimi gozdovi, preko gorskih planin s čudovitimi razgledi na Julijske Alpe in Triglav – čudovito!

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Carska planina Grajščica


20 oktober 2019