Spodnje Sleme - Odenični hriber - Olševa - Odenični hriber - Spodnje Sleme

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 12,5 km Vzpon: 926 m

Pobočja Olševe so običajno strma, na nekaj mestih celo prepadna. Olševa ni samo na meji z Avstrijo, temveč poteka tu tudi navidezna meja med Štajersko in Koroško. Na tem območju so posejane samotne kmetije, ki že stoletja vztrajajo daleč stran od urbanih naselij. Mnoge med njimi krasi tradicionalna kmečka arhitektura, značilna za te kraje (strehe, pokrite s skodlami). Olševa slovi po neokrnjeni naravi in dveh izjemnih naravnih znamenitostih (Potočka zijalka in Lipševa Velika in Mala vrata), mimo katerih vodijo markirane planinske poti. Na dan ko smo planirali vzpon na Olševo je tudi potekal K24 Ultra trail pri katerem se morajo tekmovalci vzpeti na pet prelepih koroških vrhov (Raduha, Olševa, Peca, Smrekovec in Uršlja gora). Na poti smo srečali kar nekaj tekmovalcev in vsakega posebej vzpodbujali in zaželeli srečno pot do cilja.

Izhodišče: 46.459705, 14.961302

Avto sem parkiral na sedlu Spodnje Sleme, ki se nahaja na Solčavski panoramski cesti. Dostop je možen s Črne na Koroškem, Logarske doline ali Solčave.

Opis:
Olševa je gora na kateri bi v nedogled opazoval gore pred seboj. Od zahoda do vzhoda dolg 5km razpotegnjen grbast hrbet, ki je našel mesto med Peco in Raduho, nudi čudovite razglede na sosednje vrhove Kamniško Savinjske Alpe. Na vrhu je mehak travnat tepih, kjer smo posedeli v mehki travi. Naša pot je potekala po dolgem razglednem vzhodnem grebenu s Spodnjega Slemena prek Robnikovega, Lepega in Gladkega vrha. Pot je od lanskega vetroloma prehodna in očiščena. Olševa je pravi raj na zemlji.

Zanimivost:
Živel je pastir. Ovce je pasel v Olševi. Vedno je bil dobre volje. Zdelo se mu je, da je najbolj srečen človek na svetu. V svoji čredi je imel kozla, ki je imel čudno velike roge. Tako velike je imel, da še stari pastirji niso videli takih. V gori je bila tudi velika votlina. Ljudje so se je izogibali, češ da živi v njej divji mož. Pastirjev kozel pa ni bil od muh. Ob nekem deževju je brez obotavljanja odšel v votlino. Ko pa je nehalo deževati, se je spet prikazal v čredi. Imel je čisto zlate roge. Pastirju so se oči zasvetile, ko je to videl. Brž je šel gledat v votlino. Kar pozabil je na divjega moža. Sredi votline se je ustavil kot vkopan. Iz velike črne skale je kapljalo zlato, čisto pravo zlato. In ker je bil pastir bister fant, je že naslednji dan prinesel s seboj na pašo posodo, jo postavil k skali in je zlato kapljalo vanjo. Kapljalo, kapljalo … To zlato je potem pastir nesel v Železno Kaplo in ga tam prodal. Dobil je veliko denarja. Ko so mu ležali na dlani svetli tolarji, si je dejal: »Šele zdaj sem srečen. Bogat sem. Brez skrbi lahko zavijem v gostilno …« In res. Kmalu je bil sredi veselih pivcev. Izpil je eno grčo vina, izpil je drugo. Pri tretji pa je izdal skrivnost gore, ko je začel glasno peti: »Hejsasa, hopsasa, hopsasa, Olševa pa denarce ima …« In spet: »Hejsasa, hopsasa …« Čez tri dni se je s praznim žepom vrnil v goro. S praznim žepom in težko glavo. Spotoma si je mrmral: »Kaj zato, če sem zapravil ves denar! Kaj zato! Spet bom podstavil posodo in ob koncu tedna bom imel novo kepo zlata …« Toda zaman je iskal votlino, ni je več našel. Zaman je iskal zlato, nikoli več ga ni videl. Kako je bilo v snegu si lahko pogledate v objavi Labirint na Olševo (Govca).

Neraziskane zanimivosti v bližini: Potočka zijalka, Solčavska panoramska cesta, Solčavska tisa, cerkev Svetega Duha, izvir kisle vode in soteska Lamotje.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čofatijev vrh...


20 januar 2019
Labirint na Olševo...


21 december 2018
Uršlja gora (Plešivec)


21 december 2017