Camoscio - Sedlo Kok - Lepi Vršič - Sedlo Kok - Camoscio

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: I - Furlanija Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 9 km Vzpon: 853 m

Na italijanski strani, malo naprej od Trbiža se nahaja gora, ki ponuja odlično turno smuko. Nasproti nje je Kok (ita. Monte Cocco). Če imate dovolj energije, se lahko v istem dnevu povzpnete na oba. Loči ju le sedlo. Veljata pa tako med Slovenci kot tudi med Italijani za priljubljeni gori. Tako ob pršiču ne čakajte – ampak hitro krenite, da boste med prvimi.

Izhodišče: 46.543987, 13.474663

Na avtocesti sva izbrala izvoz Jesenice zahod/Trbiž/Travisio/Kranjska Gora. Državno mejo sva prečkala v Ratečah, nato pa sva sledila oznakam za Udine in Camperosso. V Trbižu (ita. Travisio) sva v krožnem križišču izbrala naravnost za Udine. Na razcepu, ki desno označuje avtocesto za Udine, sva izbrala levo – torej regionalno cesto proti Udinam. Prispela sva do mesta Ugovizzia, kjer sva zavila desno tik pred mostom. Ob reki sva nadaljevala par sto metrov, nato pa se je ožja cesta začela nekoliko strmeje vzpenjati. Pri tabli Rifugio Gortani sva nadaljevala naravnost, nato čez most in v smeri proti Agroturismo Rosic. Parkirala sva ob cesti, kjer se levo v hrib zavije za omenjeni agroturizem. Višje ob cesti ni bilo več prostora za parkiranje.

Opis:
Nezahteven vzpon, pot vodi mimo lepih vikendov, malo po gozdu večinoma pa po travnikih. V daljavi že kmalu opaziš sedlo in vrh. Tako se ti veselo zdi, da si že zelo blizu. Pa si rečeš super, danes pa res ne bo zahtevna tura. Šele začela sva in bova kmalu na vrhu. No pa ni čisto tako ... tura ni prezahtevna, ampak vseeno pa se moraš malo potruditi, da osvojiš vrh. Zgoraj je lep razgled na Ziljske Alpe. Prav tako je lep pogled na sosednji vrh Ojstrnik, s katerega naj bi bila tudi dobra  turna smuka. Navzdol je ne prestrma in dovolj široka smučina. Ob pršiču res ena A. Dol sva prišla lačna. S smučkami sva se zapeljala do gostilne Rosic. Malo se nama je sumljivo zdelo, kaj sploh lahko ponudijo v takšnih razmerah za jest, saj je bil dostop z avtom otežen. Ko sva stopila čez vhod, je iz kuhinje zadišalo. V angleščini vprašava natakarja, kaj imajo danes za jesti. Ta nama v slovenščini odvrne, da imajo vse. Oba presenečena nad odgovorom že skoraj naročiva jastoga, nato pa raje vljudno vprašava, če imajo kakšne testenine. Odvrne nama, da imajo zelene testenine. Noben od naju ni razumel, kaj naj bi to bilo. Dobila sva nekaj podobno bolognese testeninam z brinovimi jagodami. Bilo je zelo okusno.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.