Ljubelj - Dom na Zelenici - Vrh Ljubelščice - Dom na Zelenici - Ljubelj

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 1/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 6,7 km Vzpon: 699 m

Triangel (1.704 m) je najvišja točka grebena Ljubeljščice. Nahaja se v osrednjem delu Karavank, nad smučiščem Zelenica. Ime je dobil po bivši smučarski vlečnici Triangel. Z vrha imamo lep razgled na Begunjščico, Triglav, Stol in Vrtačo.

Izhodišče: 46.431966, 14.259803

Avtocesto Ljubljana - Jesenice sva zapustila na izvozu Tržič. Peljala sva se mimo Tržiča naprej do prelaza Ljubelj. Tik pred tunelom na Ljubelju sva zavila levo in parkirala na parkirišču ob vznožju smučišča Zelenica. Begunjščica – Triangel – Vrtača so zelo priljubljeni vrhovi  za Slovence in Avstrijce, med vikendom ob lepem vremenu zna priti veliko obiskovalcev, zato priporočava, da ste na izhodišču že v zgodnjih jutranjih urah.

Opis:
Smučke sva si zapela pri spodnji postaji žičnice, nato pa sva hodila po starem smučišču do Doma na Zelenici. Na levi strani je lep pogled na Begunjščico, na desni pa na greben Ljubeljščice. Od koče sva nadaljevala proti severu, ob robu smučarske proge triangel. Sprva je bila bolj položna pot, višje pa se je strmeje vzpela na sedlo. Iz sedla sva nadaljevala v desno le še nekaj minut proti vrhu Ljublejščice. Vrh sva dosegla z lahkoto. Nazaj dol sva v celoti smučala po nekdanjem smučišču. Sneg je bil utrjen, proga je bila lahko prevozna. 

Spletna kamera se nahaja na spodnji postaji žičnice, na Domu na Zelenici in na vrhu Ljubeljščice. Višino snežne odeje in vremenske podatke lahko preverite s pomočjo vremenske postaje na Domu na Zelenici in na vrhu Ljubeljščice.

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič pa ima objavljene podatke o nevarnosti proženja snežnih plazov.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.