Pl. Podvežak - Inkretov studenec - Vodotočnik - Deska - Pl. Podvežak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 11,5 km Vzpon: 853 m

Dleskovška planota je zelo priljubljena med pohodniki in v zimskem času tudi med turnimi smučarji, saj ponuja kar nekaj spustov z vrhov. Poleti prepredena z uhojenimi brezpotji, pozimi pa osamljeni raj za turne smučarje. Spusti z običajnih smeri so dobro vozni in nezahtevni. Turno smučanje ni le osvojitev enega od vrhov ali sedla, je tudi pravo malo potovanje na smučeh in zimska pravljica s čudovitim razgledom. Naša odločitev je bila, da se povzpnemo na Desko s strani Vodotočnika. Z vrha Deske pa se spustimo v smeri proti planini Podvežak.

Izhodišče: 46.336178, 14.689221

Avtocesto  Maribor – Ljubljana smo zapustili na izvozu Šentrupert in sledili oznakam za Logarsko dolino. V Lučah smo zavili levo za Podvolovljek. V sredini doline smo zapeljali proti kmetiji Planinšek in po 2 km parkirali. Če je snega malo, se zapeljemo višje proti parkirišču pod planino Podvežak.

Opis:
Na začetku smo izbrali pot po cesti in po cca. 2 km zavili desno v gozd po takrat že utrjeni poti, ki nas je pripeljala do planine Podvežak. Pri koči smo zavili desno v hrib in se skozi gozd začeli  vzpenjati v okljukih. Vseskozi smo sledili utrjeni poti predhodnih smučarjev in pohodnikov, mimo Inkretovega studenca, ki se nahaja pod Tolstim vrhom. Pot se je nadaljevala z nekaj krajšimi vzponi in spusti do Vodotočnika. Pozimi je jezerce pod ledom, zato ni videti srčaste oblike. Narava pa nas je presenetila in naredila srček s pomočjo senc. Na planini stoji tudi pastirski stan. Tukaj smo se ustavili in spili čaj. Nadenemo si dereze, v roke vzamemo cepine, smuči pa si pripnemo na nahrbtnik. Vzpnemo se na vrh Deske, kjer stoji ogromen možic. Vrh ponudi čudovit razgled in navdušuje z mirom ter pravljično podobo. Na zahodu so Mokrica, Kompotela, Vrh Korena, Kalški greben, Kalška gora, Grintovec, Babe, Planjava, Škarje, Ojstrica, Mala Ojstrica, Tolsti vrh, Velika Zelenica, Veža in Dleskovec. Če je razgled dober, se nam pokaže tudi Olševa. Najprej smo se spustili po položnem pobočju do sedla med Tolstim vrhom in Desko, nadaljevali pa po vzhodnem pobočju, kjer se nekaj pod sedlom začne in ves čas vleče rampa poševno navzdol, tako da se je v glavnem mogoče ogniti strmejšim pobočjem. Vseskozi smo se držali smeri proti planini Podvežak. Spust ni bil zahteven, v večjih delih je bil zelo lepo vozen, vmes pa smo morali malo štanfati. Zaradi močne odjuge smo morali smuči sneti dober kilometer pred koncem. Potepanje po Dleskovški planoti človeka popelje v samotne in krasne kraje.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Lepenatka


17 februar 2018
Planina Javorje


4 februar 2018
Dleskovškova planota


10 december 2017