Planina Arta - Raduha - Planina Arta

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 8 km Vzpon: 1164 m

Raduha je 2062 metrov visoka gora v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alpah, od osrednje skupine ločena z globoko sotesko Savinje. Njeno podolgovato sleme poteka in se zložno dviguje v smeri severovzhod - jugozahod, iznad katerega se dvigujejo posamezni vrhovi, od najnižjega Jelovca (1845 m), srednjega Laneža (1925 m), do visoke Male Raduhe (2029 m) in najvišjega vrha Velike Raduhe (2062 m). Na tem območju je nekaj planin. Ena izmed njih je Arta planina (1575 m), ki je nastala dobrih 100 m pod gozdno mejo in sega tukaj čez višino 1700 m. Planina je na meji med bolj skalnatim predelom, ki je samo za ovce, in nekoliko lepšim svetom, ki bi z izkrčitvijo lahko preživljal tudi govejo živino. Planina ima kočo in hlev. Veliko pomanjkanje vode nadomešča sneg. Živina je iz Krnice, Konjskega vrha in Raduhe.

Izhodišče: 46.392780, 14.757400

Avtocesto  Maribor – Ljubljana sva zapustila na izvozu Šentrupert in sledila oznakam za Logarsko dolino. V Lučah zavila desno takoj za avtokampom Šmica. Na trenutke po ozki asfaltni cesti do širše gozdne makadamske ceste, ki naju po številnih ovinkih in na trenutke lepimi razgledi pripelje do izhodišča. Poiščeva primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Ura je sedem zjutraj, na izhodišču je že nekaj avtomobilov, temperatura pa je prijetnih -8. Sledila sva po že utrjeni špuri do Arta planine. Gozd postane redkejši, pojavijo se redki macesni. Stopiva iz gozdnega pasu, občudujeva razglede na dolino reke Savinje in gozdove, ki se vzpenjajo visoko po pobočjih hribov in gora. Od tu najprej do vrha pa je špura narejena zelo direktno. Na celi turi je prava zimska pravljica, na vrhu pa čarobno. Vrh nudi v lepem vremenu čudovite poglede vse naokoli. Seveda ne gre prezreti visokih vrhov od Dleskovca preko vrhov Ojstrice, Planjave, Brane, Turske gore, Rink, Skute, do Velike Babe. Za njimi je slabše viden pas Julijcev z očakom Triglavom. Malce severneje se kažejo Karavanke s Stolom in verigo vrhov Košute. Lepo je vidna cesta v Solčavi, medtem ko je Logarska dolina zakrita s severnim grebenom vrhov Robanovega kota. Na vzhodni strani pa so lepo vidne Golte s Savinjsko dolino. Čas je za fotografiranje, odmor za hrano in pijačo si privoščiva šele na Arta planini zaradi mraza na vrhu.  Spust direktno proti Arta planini po suhem snegu, ki je bil prvovrsten in zelo mehak. Sledenje špuram predhodnikov je rezultiralo z enim vmesnim odsekom plazenja čez skok. Verjetno bi bilo treba smučati malo bolj desno gledano navzdol. Od planine direktno na cesto ter po planinski poti skozi gost gozd, kasneje se drživa bolj levo. Sneg po gozdu je ponekod suh, ponekod leden vse do izhodišča.

Sicer pa ena od pesmi, ki so nastale pod temi bregovi, pravi: "Raduha je kakor zarja,/ v soncu se blešči./ Raduha je naša gora, /lepše daleč ni."

Neraziskane zanimivosti: Nedaleč stran od Arta planine se pod površjem skriva edinstvena posebnost, Snežna jama. Ne glede na to, da je z 1556 m nadmorske višine najvišje ležeča jama v Sloveniji, je njena glavna posebnost v stalnem ledu, ki v Ledeni dvorani tvori ledene skulpture. Na ogledu jame, ki je možen sicer le v poletnih mesecih, je možno občudovati tudi tvorbe jamskega mleka in ostale klasične jamske kapniške strukture. Pestre naravne danosti omogočajo različno gorniško doživetje, lahke pohodniške poti na bližnje hribe in planine, na katerih pohodnike v letnem času pozdravljajo zvoki ovac in krav, resne gorske ture in plezanje v stenah ali v urejenih naravnih plezališčih.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prednovoletna Deska


8 januar 2021
Planina Javorje


4 februar 2018
Dleskovškova planota


10 december 2017