Rinka - Okrešelj - Turski žleb - Okrešelj - Rinka

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: zelo težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 10 km Vzpon: 1285 m

Turski žleb je naravni prehod čez gorstvo Kamniško Savinjske Alpe. Je ozka, strma grapa med Tursko goro in Malo Rinko. V dobrih razmerah je turna smuka skozi žleb prav posebno doživetje.

Izhodišče: 46.371053, 14.607813

Iz Savinjske strani čez Mozirje, Luče in Solčavo proti Logarski dolini. Za Solčavo sva po štirih kilometrih zavila levo za Logarsko dolino. V zimski sezoni ni vstopnine. Če je sneg, je cesta splužena nekaj sto metrov naprej od Logarskega kota, kjer parkiramo.

Opis:
Vremenska napoved ni bila ravno obetavna, saj se je razjasnitev obetala šele v popoldanskih urah. Parkirala sva nekje okoli devete ure, si nadela smuči in jo pihnila do Rinke. Tu je bilo potrebno smučke pripeti na nahrbtnik in se povzpeti nad izvir Savinje, kjer pa je bilo smuči spet možno vpeti na noge. Pristop do žleba je najkrajši mimo koče GRS, naravnost čez jaso in v isti smeri čez gozd. Snežna odeja je bila stabilna. Malo pred vstopom v žleb je bilo prestrmo za smuči, tako  sva smuči spet pripela na nahrtnik in počasi korakala do vrha. Pred nama je bilo nekaj pohodnikov, ki so utrdili gaz, zato je bila hoja navzgor manj utrujajoča. Na vrhu je bilo nekaj vetra, sonce se je nekajkrat pokazalo samo za trenutek. Pot sva hotela nadaljevati proti Mali Rinki, ampak sva zaradi slabe vidljivosti obrnila. Podlaga v žlebu je bila mehka, zato ni bilo bojazni zdrsa. Za žlebom naju je čakala poslastica, vijuganje proti dolini je bilo pravi užitek.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.