Radušnik – Planina Cirkovnica – Planina Javorje – Koča na Loki – Planina Cirkovnica - Radušnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 10 km Vzpon: 830 m

Planina Javorje se nahaja na vzhodnem delu Raduhe. Je lahko dostopna, iz nje pa je lep razgled na Uršljo goro. Nad pastirskim stanom je široko pobočje, s katerega je smučati pravi užitek. V času nevarnosti plazov velja ta predel za stabilnejše območje.

Izhodišče: 46.390884, 14.760548

Med Ljubnim in Lučami, v kraju Struge, sva zavila desno proti Snežni jami oz. Koči na Loki. Po ožji vzpenjajoči cesti sva sledila do označenega križišča, kjer sva zavila levo (desno smer za Snežno jamo). Cesta se še naprej vzpenja in nas pripelje do kmetije Gaberžnik, kjer sva tudi parkirala. Tukaj bi lahko zavila ostro desno in se peljala do kmetije Radušnik. Ker pa je pred omenjeno kmetijo težje parkirati, priporočava, da parkirate nekoliko nižje, na primernem mestu ob cesti.

Opis:
Zaradi novozapadlega snega je za večji del Slovenije na ta dan veljala velika nevarnost proženja snežnih plazov. Včerajšnji sneg je padel na trdo in poledenelo podlago. Ker sva pristaša varne hoje v gore, se v takšnih razmerah izogibava nevarnim predelom. Dostop do planine Javorje ni strm, zato sva teren ocenila za varen. Šla sva po že utrjeni poti prejšnjih turnih smučarjev, za kar sva bila hvaležna, saj je bilo kar nekaj podrtega drevja in je tako bilo potrebno večkrat ubrati svojo pot. Ustavila sva se na planini Cirkovnica pri idilični hiški z idiličnim razgledom na še bolj idilični lokaciji. S pridevniki ne pretiravam. Pred kočo na Loki sva zavila desno čez travnike proti planini Javorje. Tam je bilo več turnih smučarjev, dva prijazna domačina pa sta nama ponudila spremstvo po bližnjici nazaj. Z bližnjega vrha smo smučali mimo koče na Loki. Nato pa po novi gozdni poseki do parkirišča. Pot je bila na trenutke zelo prijetna, večji del pa pravi rodeo med drevesi.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.