Ripenda Kosi - Standar - Vičani

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 16,5 km Vzpon: 558 m

Vreme je sončno in jasno, kaj še čakam! Skozi vasico Ripenda Kosi do 474 m visokega Standarja, ki ponuja edinstven razgled na modro morje ter na sosednja otoka Cres in Lošinj, ob lepem vremenu pa na velebitske gore. Razkriva mističnost zvonikov starih srednjeveških mest Labin, Pićan in Gračišće. Na planoti je zabeleženo več arheoloških najdišč. Ljudje so tu graditi zidove za zaščito in tumule (kamnite gombe iz prazgodovine, ki so se dvigovale nad grobovi). Stari suhozidi so kot čuvaji zgodovine, ki nam želijo nekaj povedati. Zlaganje kamnov v vrstice brez uporabe veziva je najstarejši način gradnje v celotnem Sredozemlju, kot tudi v Istri.

Izhodišče: 45.076970, 14.162115

Rabac se nahaja okoli 40 kilometrov od Pule in le 5 kilometrov od kraja Labin. Parkiramo pri Hotelu Istra Fortuna v Rabcu (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Lupoglav – Vozlići - Labin - Rabac).

Opis:
Vzpon po slabšem makadamu, skozi Ripendo Kosi po asfaltu, kjer zavijem na pot vse do vrha Standar. Na vrhu se mi odpre pogled na kvarnerski zaliv in Učko. Spust mimo sohozidov in zapuščenih pašnikov. Malo preden pridem v vas Vičani zavijem levo v hrib. Spustim se po popularni Espresso enoslednici vse do morja. Vseskozi me obdajajo čudoviti razgledi in čarobni vonji sredozemskih rastlin. Na kratko: kratka in sladka.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Nočni Espresso v Rabcu


30 maj 2019